След 20 години: Opel отчита печалба

По-нататъшният растеж трябва да доведе до завръщането в Русия

Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg Снимка: Andreas Arnold/Bloomberg

За първи път от почти 20 години Opel отново е отчела оперативна печалба, възлизаща на 859 млн. евро миналата година, съобщава френското дружество майка PSA. Това пише германският източник Der Spiegel.

Бившият филиал на американската група General Motors Chart заедно британската партньорска марка Vauxhall не е отчел печалба за цяла година от 1999 г. насам. От август до декември 2017 г. е имало загуба в размер на 179 милиона евро. Автомобилната компания PSA, притежаваща марките са Citroën, Peugeot и DS, води Opel от август 2017 г. в книгите си.

Новите собственици поръчаха на традиционния производител курс за реорганизация, който отчасти се сблъска с категорични протести. Така хиляди работници протестираха в края на миналата година срещу преместването на отдела за развитие към доставчика на услуги Segula. Opel е поставил със своя план за възстановяване основата за устойчиво бъдеще и възнамерява да "освободи повече потенциал", заяви сегашният изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес. Продажбите на групата отчитат ръст с 18.9% до 74 млрд. евро.

На Opel се падна оборот от 18,3 милиарда евро. Нетната печалба на PSA нарасна с 40,4% до 3,3 млрд. евро.

Повече планирани продажби извън Европа

Според PSA Opel трябва да се върне на руския пазар, споменаха от компанията. PSA иска да продаде значително повече автомобили извън рамките на Европа през следващите няколко години.

Това ще бъдат Opel в Русия, Peugeot в Северна Америка и Citroën в Индия. Opel се оттегли през 2015 г., тогава все още под ръководството на американската група General Motors, заради кризата с продажбите от Русия. Финансовият директор на PSA Филип де Ровира заяви, че международното разширяване е важно за бъдещето на Opel. Новият чуждестранен бизнес трябва да бъде печеливш. Като цяло Opel трябва да стане по-рентабилен, за да попадне сред най-добрите играчи в автомобилната индустрия.

Последни новини
Още от Автомобили