Ще доведе ли Брекзит до затваряне на завода на Rolls-Royce?

Ако се стигне до забавяне на доставката дори на един компонент, производството на коли в завода ще бъде спряно

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Британският завод на Rolls-Royce в Гуудууд може да бъде затворен в случай, че забавянето на доставката на автомобилни части стартира след излизането на Великобритания от ЕС). Това обяви пред журналисти Торстен Мюлер, ръководител на концерна BMW, предава Automedia.bg.

Частите за автомобили в завода на Rolls-Royce се доставят в случай на нужда обикновено в рамките на един ден. Така процедират повечето автомобилни производители. Всичко е заради склада. Колкото по-голям е складът, толкова повече компанията трябва да плаща за него. Затова втомобилните компании целят рационално да използват тези площи.

Ако Великобритания напусне ЕС без сделка, регулираща този процес, тогава могат да възникнат много проблеми. Например, инспекцията на стоки в митниците може да се увеличи значително във времето. Това ще предизвика забавяне доставките на частите за автомобилите.

Rolls-Royce се подготвя за различни варианти при ситуацията. Компанията дори иска в случай на усложняване на митническите процедури частите да се доставят не по море, а по въздух, т.е. със самолети. В момента около 600 компании правят около 32 000 части за автомобилите на Rolls-Royce. Ако се стигне до забавяне на доставката дори на един компонент, производството на коли в завода ще бъде спряно, пишат британските медии.

 

Последни новини
Още от Автомобили