Безопасно ли е да се използва круиз-контрол през зимата?

Удобната технология крие рискове при лошо време

Снимка: Pyxabay Снимка: Pyxabay

Круиз-контролът е една от най-удобните опции в автомобила, използват я много шофьори по време на пътуване. Те обаче едва ли подозират, че през зимата, когато пътищата са хлъзгави и заснежени, тази „умна” система може да им изиграе лоша шега. Това коментира сайтът AutoMedia.bg.
Технологията се появява още през 70-те години на миналия век, като нейната цел е да поддържа постоянна скорост на автомобила, като регулира подаването на гориво без участие на водача. Той трябва единствено да активира системата (най-често това става с бутон на волана), след което му остава само да държи внимателно волана, като преди това махне крака си от педала за газта. И в случай на нужда да спира.
Проблемът е, че круиз-контролът, дори адаптивният, все още не умее да „разчита” ситуацията на пътя. Тоест, той не може да оцени състоянието на пътя и да прави автомобила по-стабилен, като предвижда траекторията му на движение. Затова и производителите препоръчват водачите да не използват системата в опасни условия на пътя.
 

Сайтът посочва още, че при игнориране на подобно предупреждение водачите рискуват да загубят контрол над превозното средство на заснежен или заледен път, ако се стигне до пробуксуване.

В подобна ситуации се намесват системи като ESP и ABS, чиято цел е да върнат автомобила в стария му курс. В същото време обаче круиз-контролът в повечето случаи пречи на това по всякакъв начин, посочва сайтът.

Още по темата четете на AutoMedia.bg

Последни новини
Още от Автомобили