Нов живот за дизела? Система пречиства на 98% вредните емисии

Изобретението е дело на британски учени

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Учени от университета в британския град Лоубъро намериха начин да се борят срещу вредните емисии на дизелови двигатели, което е доста актуален и наболял проблем в модерната автомобилна индустрия. Според тях новата технология ACCT (система за създаване и преобразуване на амоняк) ще направи дизеловите автомобили екологични като електрическите коли, пише Automedia.bg.

Греъм Харгрейв и Джонатънн Уилсън са разработили системата, която преобразува разтвора AdBlue, химически реагент, използван за пречистване на изгорелите газове от дизеловите двигатели. Получената в резултат течност е богата на амоняк, който "разкъсва" емисиите NOx (азотни оксиди).

ACCT бе изпробвана на автомобил Skoda Octavia. Тестът показа, че новата система абсорбира 98% от вредните емисии, изхвърляни от дизеловия двигател, докато аналогичният показател на AdBlue достига 60%. По този начин ACCT е почти два пъти по-ефективна от сегашните системи на стандарта Евро-6.

Учените отбелязват, че с подкрепа и финансиране на разработката след две години "демонизацията" на дизеловите двигатели ще бъде забравена. На този етап много световни автомобилни компании вече водят преговори с разработчиците. Учените също така посочват, че най-голямата заплаха за екологията представляват емисиите на СО2 (въглероден диоксид), а не на NOx (азотни оксиди).  

Последни новини
Още от Автомобили