И Citroen намекна за залез на дизелите

Търсенето на дизели намаля сериозно, посочват от френския автомобилен конгломерат

Снимка: YouTube Снимка: YouTube

Продажбите на дизелови автомобили може никога да не се върнат на предишните си равнища, особено ако клиентите, които поръчват флоти последват частните клиенти, които през миналата година загърбиха дизелите заради моделите с бензинови двигатели.

Това е прогнозата на главния изпълнителен директор на Citroen Линда Джаксън, която даде за пример продажбите на новия C3 Aircross – моделът дебютира през октомври и 75% от продажбите му са на версии с модерни бензинови турбо мотори, пише Automedia.bg.

„Частните клиенти поръчват основно коли с бензинови мотори – обясни Джаксън пред списание Autocar. – Ако тази тенденция се запази и при поръчките на флоти, то дизелите няма да могат да си върнат пазарните позиции. Трябва на пазара да се случи нещо драматично, за да увеличат дизелите пазарния си дял.” 

2017 отбеляза сериозен спад на продажбите на дизелови автомобили в Европа и анализаторите не виждат шанс това да се промени в близко бъдеще. А и големите автомобилни производители все повече залагат на електрифициране на моделите, които предлагат, като съвсем скоро се очаква лансирането на цели моделни семейства електромобили, а plug-in хибридите в гамите на автомобилните компании стават все повече.  

  

Последни новини
Още от Автомобили