Volvo бележи абсолютен рекорд по продажби през 2017

Печалбата на шведската компания пък расте с 28%

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

2017 e била най-силната година като продажби в цялата история на Volvo Cars, показва публикуваният днес отчет на шведската компания, цитиран от Automedia.bg.

Печалбата й също се е увеличила с 28% на годишна база, най-вече благодарение на засиленото търсене в Китай.

Volvo, която от 2010 е собственост на китайския холдинг Zhejiang Geely, отчита рекордна печалба за четвърта година поред. През 2017 оперативната печалба е 14.1 млрд. шведски крони, или 1.76 млрд. долара. 

"Нашият бизнес се преобрази напълно от 2010 насам и сега набираме скорост за една фаза на глобален, устойчив растеж", коментира главният изпълнителен директор Хакан Самуелсон при оповестяването на данните. 

Главният източник на растеж за шведите е китайският пазар, където продажбите са се увеличили с 26% спрямо 2016. 

Общо за годината компанията е пласирала 571 577 автомобила, със 7% повече от миналата година. Целта, заложена от Самуелсон, е до 2021 продажбите да достигнат 800 000.

Междувременно холдингът Geely купи 8% от производителя на камиони AB Volvo, някогашния собственик на Volvo Cars. Китайците са в процес на придобиване на акции и от Daimler с надеждата, че ако натрупат достатъчен дял, ще подтикнат германците към съюз в областта на електромобилите.   

Последни новини
Още от Автомобили