Renault отчита 8,5% ръст на продажбите през 2017

Силните резултати на компанията се дължат основно от пазари като Русия и Бразилия

Автомобилният производител Renault отчете 8,5% ръст на продажбите на групата през 2017 и прогнозира по-сериозно увеличение през 2018 с оглед на това, че компанията стъпва на нови пазари. Миналата година продажбите на гиганта са достигнали 3,76 милиона, като и двете основни марки - Renault и Dacia - подобряват рекордите си, съобщава Automedia.bg.

Ръстът при Renault е 7,4% до 2,67 милиона броя, а увеличението при Dacia е с 12% до 655 235 коли. В същото време има увеличение и при руската марка на компанията – Lada, с 17,8% до 335 564 броя. В Южна Корея Renault Samsung Motors записва спад на продажбите с 10% до 99 846 бройки заради „липсата на нови модели и много конкурентния местен пазар”, обясниха от компанията. 

Част от развиващите се пазари имат сериозен принос за по-добрите резултати на френския производител. В Русия пазарът се възстановява и е записал ръст с 12%, като ръстът на Lada изпреварва този на пазара. В Бразилия продажбите на Renault са нараснали с 11 процента, а пазарът е пораснал с 9,3 процента. 

В Китай Renault се доближава до удвояване на продажбите си – малко над 72 000 броя, но там много по-силен си остава японският партньор на компанията Nissan. В Индия Renault е №1 сред европейските марки с пазарен дял от 3,1%, но пазарът записа спад на продажбите с 15%. 

В Европа продажбите на групата са се увеличили с 5,6%, а пазарът е нараснал с 3,3%. При марката Renault ръстът е 3,7%, като това се дължи основни на пълното обновяване на моделното семейство на Megane през 2016 година и лансирането през лятото на новия SUV модел Koleos. 

Ръстът на Dacia пък се дължи основно на засиленото търсене на Sandero, като румънската марка постига ръст от 12% в Европа. Продажбите извън Стария континент са 49,2% от производството на Renault, обяви компанията. 

Френският гигант очаква световният пазар да порасне с 2,5% тази година в сравнение с 2017. За Европа прогнозата е по-скромна – ръст от 1%, а най-голям е оптимизмът за Русия – там се очаква нов ръст от 10%. Подобни са очакванията и за Бразилия, Китай и Индия, където се пазарите ще нараснат с 5-6%, смятат в Renault.  

Последни новини
Още от Автомобили