Оправдано ли е да харчим повече за високооктанов бензин

Увеличена мощност, по-малък разход – дали?

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Един от най-големите спорове сред шофьорите е има ли смисъл от използването на бензин с високо октаново число или дизел с високо ценатоново такова. Много от производителите също така препоръчват на клиентите си да спипват по-скъпо гориво, въпреки че не ги задължават.

Възможно ли е по-качественото и калорично гориво да донесе по-нисък разход и да се отрази благоприятно на поведението на колата? Ново проучване по темата, цитирано от Automedia.bg, се опитва да отговори на тези въпроси, изследвайки поведението на шест автомобила, чиито производители препоръчват използването на премиум гориво, без то да е задължително за съответния автомобил.

Автомобилите, участвали в пространното изследване, са Ford F-150, Cadillac Escalade, Mazda MX-5, Audi A3, Ford Mustang и Jeep Renegade. Oт Американската автомобилна агенция (AAA), която е финансирала проучването, обявяват, че всички автомобили освен Audi A3 са отбелязали леко подобрение в разхода на гориво - от 0,7% при Mazda MX-5 до 7,1% при Cadillac Escalade . Неясно защо, но моделът от Инголщад е регистрирал увеличение на разхода си на гориво от 1%.

Друга ключова област, върху която са се концентрирали експертите от AAA, е увеличението на мощността на автомобилите, използващи премиум горива. Резултатите на същите седем автомобила отново са смесени, като при моделът на Jeep производителността учудващо спада с 0.,%, докато в другия край на спектъра са Mustang, F-150 и A3, при които използването на премиум гориво се отразява положително на мощността. Моделите регистрират увеличение съответно от 3,2%, 2,% и 2,1%.

Финалното заключение на специалистите е, че винаги трябва да зареждаме автомобила си с горивото, което производителят изисква, ако искаме да избегнем неприятности. От AAA дават за пример A3, чийто двигател работел доста по-шумно с по-евтиния бензин, което изчезвало напълно, когато в резервоара е налято високооктаново гориво.

От друга страна, Американската автомобилна асоциация подчертава, че дори най-голямото увеличение на мощността и намаляване на разхода в тези 7 примера, е незначително, имайки предвид разликата в цената на обикновените и премиум горивата. В зависимост от средните цени във всяка държава, разликата в цената между двата типа гориво варира от 20 до 25%.

Ако се чудите дали вашият автомобил се нуждае от високооктаново гориво, проверете в книжката с инструкции. Някои автомобили, например тези с принудително пълнене, често са много по-чувствителни и при тях разликата е по-лесно осезаема.

„Истината е, че никой двигател не би се „разсърдил” на възможността да работи с по-скъпо гориво, но истински смисъл от това има единствено, ако той е настроен за работа с по-калорично гориво. В противен случай просто използвайте стандартно гориво, но в никакъв случай с по-ниско октаново число от това, което пише на капачката на резервоара“, препоръчват експертите от Automedia.

Последни новини
Още от Автомобили