Кой е китайският автомобил, струващ два пъти повече от S-Class

Лукс от Поднебесната империя

Снимка: FAW Снимка: FAW

Китайският държавен автомобилен концерн FAW започна да приема поръчи за най-скъпия и престижен автомобил местно производство – представителният седан Hongqi L5, който, оказва се, е около 2 пъти по-скъп от Mercedes-Benz S-Class.

Принадлежащата на концерна FAW марка Hongqi (в превод „Червено знаме”) произвежда автомобили за партийния елит на Китай още от 50-те години на миналия век. Преди няколко години компанията реши да превърне Hongqi в търговска марка и да предложи на пазара най-престижния неин модел – седана L5, разказва Automedia.bg.

Автомобилът вече е в свободна продажба, като цените му стартират от 6 млн. юана ($906 530). За сравнение, удължената Mercedes-AMG S 63 L 4Matic се предлага на китайския пазар за 2,9 млн. юана ($438 157).

Размерите на Hongqi L5 са дължина от 5555 мм, широчина – 2018 мм, височина – 1578 и разстояние между двете оси – 3435 мм. Собственото тегло на китайската лимузина е 3150 кг.

Задвижването на луксозния седан е поверено на 6,0-литров V12 бензинов атмосферен двигател с мощност 408 к.с. и 550 Нм, който се съчетава с 6-степенна механична скоростна кутия. Задвижването е към четирите колела, а окачването – независимо.

В интериора се предлагат няколко варианта на украса на приборния панел и на вратите, като всички те са в типично китайски стил – много ярки и шарени. Шофьорската седалка се движи в 8 различни посоки с помощта на електрическа система, като помни 3 от комбинациите.

За салона е използвана естествена кожа, като в оборудването влиза 4-зонов климатик. Седалките са с подгряване и вентилация. В централния подлакътник е разположен мултимедиен сензорен пулт. Има и система Bose с 15 тонколони, монитори, вградени в предните седалки, както и малък хладилник.  

Последни новини
Още от Автомобили