Lamborghini представи саморемонтираща се електрическа суперкола

Автомобилът, носещ името Terzo Millenio, е съвместна разработка на италианската компания и MIT

Снимка: Lamborghini Снимка: Lamborghini

Следващото поколение автомобили на италианския производител на суперколи Lamborghini могат да бъдат задвижвани от мощни електрически батерии, както и да умеят автоматично да се „лекуват“, поправяйки възникнали технически проблеми.

Въпросният автомобил ноsи името Terzo Millenio (Трето хилядолетие), като все още е концепция. Той бе представен в понеделник (6 ноември) на изложението EmTech в Кембридж в американския щат Масачузетс, пише агенция Bloomberg.

Колата е плод на съвместна разработка на инженери на италианската компания и специалисти от Масачузетския технологичен институт (MIT). Сътрудничеството следва да продължи 3 години, като представения сега прототип е продукт на едва 12-месечна работа.

Terzo Millenio е задвижван от четири електрически мотора на всяко колело и изобщо не разполага с бензинов агрегат, което е новост за италианската компания.

Най-иновативната част обаче, смело може да се каже, са батериите. Тъй като съвременните литиево-йонни батерии не съумяват да произведат електрическа енергия достатъчно бързо и се изтощават след няколко върхови натоварвания поради факта, че разчитат на химична реакция, разработчиците на ултраиновативния автомобил са се спрели на алтернативно решение.

Колата е оборудвана със своеобразни „суперкондензатори“, които съхраняват енергията физически и позволяват максималното и отделяне при натискане на педала. Те също така не се нагряват като литиево-йонните батерии, но все още не разполагат с техния капацитет.

Към момента технологията се използва в хибридните автомобили, но само за отделни действия като стартиране на двигателя при негово евентуално загасване, но не и за постоянно задвижване.

Въпросните „суперкондензатори“ се предвижда да бъдат направени от карбон и да оформят силуета на колата. По този начин тя де факто ще черпи енергия от собственото си тяло, т.е. ще представлява една своеобразна голяма батерия.

Освен това разработчиците уверяват, че Terzo Millenio ще може постоянно сама да следи за техническото си състояние, за дефекти и износвания по структурата си.

Така при засичане на пропуквания микро канали в карбоновото покритие, съдържащи „лекуващи частици“, автоматично ще поправят пукнатините.

Последни новини
Още от Автомобили