Печалбите на Honda надвишиха прогнозите

Нараснало е търсенето на марката на пазарите в САЩ и Китай

Новият завод на Honda Motor Co. в Прачинбури, Тайланд е с производствен капацитет от 120 000 автомобила на ден. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg Новият завод на Honda Motor Co. в Прачинбури, Тайланд е с производствен капацитет от 120 000 автомобила на ден. Снимка: Dario Pignatelli/Bloomberg

Honda Motor Co. отчете печалба, надвишаваща прогнозите на анализаторите, след като търсенето на техни автомобили е нараснало на двата най-големи пазара на компанията – САЩ и Китай.

За последното тримесечие нетната печалба е в размер на 174,7 милиарда йени (1,7 милиарда долара), заявиха днес от компанията. Средната прогноза на анализаторите беше за 134,6 милиарда йени.

Повишеното търсене на моделите Civic и кросоувъра HR-V в САЩ помогна на Honda да намали разходите си за промоции с около 11% през първите шест месеца на годината. В Китай намаляването на данъка за покупка на модели с по-малки двигатели даде тласък на продажбите на моделите City и XR-V.

„Напоследък продажбите отбелязват стабилен ръст“, написа в своя отчет за миналия месец Ейджи Хакомори, анализатор в Daiwa Securities Group Inc. „И по-конкретно, изглежда продажбите в Китай надвишават очакванията на компанията, а продажбите в САЩ се съживиха за първи път от доста време насам.“

Акциите на Honda на борсата в Токио днес се понижиха с 2,9% преди обявяването на печалбите. Основният индекс Topix се понижи с 1,6%.

  • Продажбите на Honda за първото тримесечие бяха 3,47 трилиона йени спрямо прогнозните 3,46 трилиона йени.
  • Оперативната печалба беше 266,8 милиарда йени спрямо предвижданията на анализаторите от 183,6 милиарда йени.
  • Прогнозата за печалба до края на годината се запазва на 390 милиарда йени.
Последни новини
Още от Автомобили