Volkswagen ще повиши заплатите на германските си служители

Заплатите ще се повишат с 2,8% през септември и с още 2% през август 2017 по силата на ново споразумение с най-големия индустриален съюз в Германия IG Metall

Логото на VW. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Логото на VW. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Автомобилният производител Volkswagen AG се съгласи да повиши заплащането на германските си служители, след като беше взето решение работниците да не плащат сметката от няколко милиарда евро за разрешаване на скандала с дизеловите емисии, съобщава Bloomberg.

Заплатите ще се повишат с 2,8% през септември и с още 2% през август 2017 по силата на ново споразумение с най-големия индустриален съюз в Германия IG Metall, обяви компанията в изявление. Предвижда се още автомобилният производител да увеличи с 200 евро приноса си към пенсията на всеки свой служител, предаде Investor.bg.

„Постигнатото споразумение взима под внимание интересите на служителите и е много важна предпоставка за подобряване на конкурентоспособността ни“, обяви Карлхайнц Блесинг, отговарящ за персонала на Volkswagen.

Споразумението е в съответствие с поисканото от съюза 5% увеличение в началото на преговорите, уточнява компанията, като подчерта сериозното влияние на работниците в нея. 

Миналата седмица компанията предостави на германските работници по 3950 евро от разпределение на печалбата въпреки оперативната загуба през 2015, причинена от разходите след скандала със софтуер, намаляващ показанията за замърсяващите емисии на дизелови автомобили.

Увеличението на заплатите ще обхване 120 хил. служители в шест фабрики в Западна Германия, включително в главния завод във Волфсбург.

Автомобилният производител е заделил 16,2 млрд. евро за покритие на разходите за дизелови двигатели на 11 милиона автомобила по целия свят, за да променят данните от тестовете за емисии.

Volkswagen отчете оперативна загуба за миналата година в размер на 4,03 млрд. евро, първата от 1993.

Без приходите от нейните две китайски съвместни предприятия, които не се включват във формирането на оперативната печалба, автомобилният производител щеше да отчете най-голямата загуба в историята си. 

Последни новини
Още от Автомобили