Рестартирането на икономиката не може без ключова съставка - потребителите

До края на годината САЩ ще възстанови едва около 40% от БВП и заетостта, загубени по време на кризата

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Рестартирането на световната икономика рискува да продължи без ключова съставка - потребителите, пише в свой анализ Bloomberg.

Да бъдат накарани компаниите да възобновят дейността си и заводите да отворят отново е едно нещо, но да се убедят потребителите да се осмелят да излязат да пазаруват, да се хранят на навън, пътуват или гледат спорт е нещо съвсем друго.

„Нищо, свързано с възобновяване на икономиката няма да е лесно, но рестартирането на бизнеса ще бъде по-лесно, отколкото рестартирането на съвкупното търсене“, коментира Марк Занди, главен икономист на Moody’s.

Резултатът: неравномерно рестартиране на световната икономика, като производството и зависимите от него страни се възстановят по-бързо, докато повечето дейности в сектора на услугите и зависимите от този бранш държави изостават.

Това ще запази натиска върху правителствата и централните банки да продължат да оказват подкрепа, тъй като техните икономики се опитват да се възстановят от най-дълбокия спад в света след Голямата депресия.

Още по темата

Централните банкери от Японската централна банка, Федералния резерв и Европейската централна банка се срещат тази седмица, като инвеститорите са в очакване за всякакви допълнителни стъпки, които биха могли да предприемат, за да подпомогнат икономиките си.

„Възстановяването в някои държави е малко повече с V-образна форма благодарение на производството и технологичния сектор“, коментира пред Bloomberg Television Катрин Ман, главен икономист на Citigroup и бивш главен икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Пример за такива държави са Южна Корея или Тайван.

По думите на икономиста обаче други икономики са изключително силно зависими от туризма и те ще се изправят пред L-форма на възстановяване като Тайланд и Сингапур.

Съживяването в САЩ вероятно ще бъде постепенно, тъй като някои щати вдигат ограничителните мерки по-рано от други, заявиха икономистите от Deutsche Bank Securities. До края на годината САЩ ще възстанови едва около 40% от БВП и заетостта, загубени по време на кризата.

Това ще има последствия за изборите през ноември. Ако потребителите се въздържат да потребяват и икономиката не успее да се възстанови значимо, това би изложило на риск шансовете на президента Доналд Тръмп да спечели втори мандат.

„Когато започнем да отваряме икономиката през май и юни, ще видите, че наистина ще отчетем ръст през юли, август и септември“, каза министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. Той обясни, че размерът на фискалните стимули е безпрецедентен.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче вече предупреди, че разхлабването на мерките срещу разпространението на коронавируса може да унищожи напредъка в борбата с пандемията.

Проблем обаче има и при отваряне на икономиките, тъй като страхът от заразяване с вируса може да държи потребителите далеч от моловете. Притесненията, свързани със загуба на работа и топящите се спестявания, също биха могли да подтикнат към ограничаване на потреблението, казват икономистите.

В Германия мощната автомобилна индустрия се притеснява, че купувачите ще бъдат малко, докато страната заработи на по-бързи обороти.

Мерките, които биха могли да засилят търсенето във времена на силна несигурност сред клиентите си заслужава да се разгледат, се казва в изявление на Daimler AG.

Устойчиво възстановяване

„Предвид комбинираните ефекти на пандемията и свързаното с тях финансово въздействие върху световната икономика, ние вярваме, че може да изминат до три години, преди да видим устойчиво възстановяване“, каза изпълнителният директор на Delta Air Lines Inc. Ед Бастиан.

Според главния икономист на Deutsche Bank Securities Торстън Слок американците над 65 години, които представляват 20% от потребителските разходи, могат да ограничат потреблениети си за известно време предвид повишената уязвимост на тази група към вируса.

Преподавателят в Yale University Стивън Роуч нарече идеята за V-образно възстановяване на САЩ „мечта“.

„Страхът от заразяване ще задържи потребителското търсене до безпрецедентно ниски нива“, смята той.

Последни новини
Още от Анализи