Wall Street преосмисли какво е възможно в седмицата с отрицателни цени на петрола

Относителната устойчивост на акциите се оказа впечатляваща

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Възможностите от шокове на финансовите пазари в наши дни са много големи и петролът го доказа, пише в свой анализ Bloomberg.

Цената на петрола не просто се срина, а се случи онова, което мнозина смятаха за невъзможно, като потъна дълбока на отрицателна територия. Акциите поевтиняха, но така или иначе имаха едни от най-спокойните си сесии от началото на кризата с коронавируса. Облигациите и долара поскъпнаха.

Ето какво точно се случи с петрола в седмицата на безпрецедентна драма за инвеститорите и трейдърите.

Капитулация

Понеделник, 20 април: петролът поевтиняваше рано в азиатската сесия, като фючърсите върху американския суров петрол вече бяха на най-ниските си нива от 2002 г. насам.

Като цяло денят изглеждаше спокоен, без важни новини и големи сътресения, с изключение на това, че цената на петрола продължаваше да върви надолу. В средата на нощта в Ню Йорк WTI падна под 16 долара за барел, а след разсъмване поевтинява до 14 долара за барел.

Стана ясно, че се случва нещо – контрактите за доставка през май изтичаха във вторник, само че никой не искаше петрол в момента, тъй като няма много възможности за съхранение.

Проблемът е в търсенето, защото блокирането на икономиките по света означава, че никой не пътува и заводите не работят. Като се прибави към това и намалените нужди от отопление в Северното полукълбо заради топлото време, то консумацията на енергия е сведена до минимум.

Още по темата

Така около 14 часа местно време в Ню Йорк в понеделник майските договориха се сринаха до около -40 долара за барел.

Тези, които търгуват и други активи, бяха нащрек да не би шоковите сътресения да не се разпространят и на други пазари, но по някакъв начин последствията бяха минимални. Относителната устойчивост на акциите е впечатляваща. S&P 500 се понижи, но ходът му надолу не беше екстремен. Отчасти това е така, защото енергийните компании просто не заемат толкова голяма част от пазара, както преди. Но и благодарение на оптимизма, който помогна за постигане на почти 30% отскок от най-ниските нива от март.

В крайна сметка договорът с доставка през май за барел WTI затвори на -13,10 долара в понеделник.

В края на седмицата се наблюдаваше стабилизация на петролния пазар на фона на волатилните движения нагоре и надолу, а фючърсите с доставка през юни дори поскъпнаха в три поредни дни.

Последни новини
Още от Анализи