Сезонът на отчетите е следващият тест за възстановяването на фондовите пазари

Ясно е, че ще има свиване на печалбите, но остава неизвестна степента на щeтите

Снимка: Gabby Jones/Bloomberg Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Стартът на сезона на отчетите тази седмица ще даде на инвеститорите първи преглед на въздействието на коронавируса върху корпоративните печалби, както и евентуални сигнали за перспективите за останалата част от годината, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

Резултатите за първото тримесечие ще са тест за фондовата борса, която се опитва да се възстанови след силните разпродажби. Очаква се пандемията да причини силно свиване на икономиката и рязък спад на корпоративните печалби през 2020 г. Остава обаче неизвестна степента на щетите.

Компании от General Electric до FedEx и Starbucks предупредиха, че вече не могат да прогнозират собствените си резултати в период на такава несигурност. Като цяло бизнесът в САЩ заявява, че приходите са се изпарили след призивите хората да си стоят вкъщи и спирането на работата на несъществените предприятия, което доведе и до пускане в отпуск на много служители и драстично намаляване на разходите.

Въпреки сътресенията през последните три седмици акциите поскъпнаха след по-ранните сигнали, че социалното дистанциране помага за забавяне разпространението на вируса. Широкият показател S&P 500 нарасна с 12% през миналата седмица, като това е най-доброто му седмично представяне от 1974 г. насам, напредвайки с 25% от нивото си от 23 март. Индексът все още отчита ръст от началото на годината от 14%.

Още по темата

"Наистина не видяхме пазарите да отразяват пълния размер на щетите, които коронавирусът нанася на корпоративната рентабилност", коментира Емили Роланд, главен инвестиционен стратег в John Hancock Investment Management.

Поради тази причина някои анализатори се притесняват, че вероятно предстои нова порция болезнени разпродажби, ако корпоративните отчети се окажат разочароващи. Други се опасяват, че текущите оценки на печалбите на компаниите от Wall Street не отразяват степента на очакваните щети. На фона на това, че прогнозите за печалбите са ключова част от оценките на акциите, помрачените очаквания за финансовите резултати могат да доведат до по-голяма волатилност.

Големите банки, включително JPMorgan Chase & Co. и Bank of America, заедно със здравния застрахователен гигант UnitedHealth Group, превозвачът JB Hunt Transport Services и компанията за здравни продукти Johnson & Johnson, ще бъдат сред първите компании, които ще обявят отчетите си тази седмица. Въпреки че тези резултати ще представляват голям интерес, инвеститорите ще разгледат по-внимателно коментарите на мениджърите, за да си направят извод какво да очакват по-късно през годината.

„Има повече несигурност за това тримесечие, отколкото за почти всяко друго, за което мога да си спомня“, казва Боб Дол от Nuveen.

Диапазонът от оценки отразява дълбоката несигурност относно пътя, който предстои. FactSet прогнозира 9% годишно понижение на приходите през цялата 2020 г. въз основа на очакванията на анализаторите за отделните компании в S&P 500, което рязко се промени от прогнозите за ръст с 9,2%, което щеше да означава запазване на растежа от края на миналата година.

Подобна прогноза обаче бледнее с това, което прогнозират от големите банки. От BofA предвиждат спад на печалбата на акция от 29% през тази година – прогноза, която се базира на сериозно понижение в пътуванията, посещенията на ресторанти и проблеми в други сектори, пряко засегнати от социалното дистанциране. Goldman Sachs прогнозира намаляване на печалбите с 33%, като същевременно предупреждава, че при по-болезнено забавяне, спадът може да бъде и 57%.

Печалбите на компаниите в S&P 500 се очаква да спаднат с 21% през текущото тримесечие след понижение с 11% през първите три месеца на годината, сочат оценките на FactSet. През втората половина на годината се очаква печалбите да продължат да се свиват, но с по-бавни темпове, спадайки с 9,6% през третото тримесечие и 1,6% през четвъртото.

„Никога, никога не сме виждали внезапно спиране на икономиката“, казва Лиза Шалет, главен инвестиционен директор в Morgan Stanley Wealth Management.

Прогнозите за печалбите за първото тримесечие са понижени за всички 11 сектора в S&P 500. Сред най-силно засегнатите сектори се очаква да бъдат хотелиерството и ресторантьорството, както и компаниите, свързани с круизните пътувания. Техните печалби могат да потънат с 32% спрямо година по-рано.

Междувременно печалбите на енергийните компании, които бяха засегнати, както от безпрецедентен спад в търсенето, така и от ценовата война между Саудитска Арабия и Русия, се очаква да спаднат с 52%. Exxon Mobil и Chevron вече намалиха своите планове за капиталовите разходи в отговор на срива в цените на петрола.

В същото време се очаква секторът на комуникационните услуги да бъде сред добре представящите се в сегашната ситуация, като тук се включват компании като Facebook и компанията майка на Google Alphabet. Според прогнозите печалбите на тези компании ще нараснат със 7.8% през това тримесечие, което все пак ще е по-лошо представяне спрямо очакванията за ръст със 17% към края на миналата година.

Последни новини
Още от Анализи