Растат страховете за глобалната икономика след над 600 хил. заразени с COVID-19

Кристалина Георгиева предупреждава за рецесия по-лоша от 2009 г.

Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg Снимка: Christinne Muschi/Bloomberg

Притесненията за ефекта на епидемията от коронавирус върху световната икономика продължават да нарастват, след като броят на заразените в световен мащаб надхвърли 600 хил. в събота, пише The Wall Street Journal.

От Международния валутен фонд дори вече предупредиха, че икономическата и финансовата криза ще е по-тежка от тази преди десетилетие.

Забраните за пътуване и блокиране работата на бизнеса доведоха до милиони загубени работни места. Включително в САЩ броят на заявленията при безработица надхвърли 3 млн. за седмица -  един от поредните сигнали, че идва дълбока рецесия.

„Вече е ясно, че влизаме в рецесия лоша или дори по-лоша от тази през 2009 г.“, заяви в петък Кристалина Георгиева, управляващ директор на МВФ. По нейните думи нарастващият брой на фалитите и съкращенията могат да подкопаят всяко възстановяване и да нанесат дълготрайна вреда на световната икономика.

Още по темата

Рисковете изискват все по-бързо действие от страна на държавите да разширят пакетите от стимули, за да облекчат финансовите затруднения на бизнеса и домакинствата.

Американският президент Доналд Тръмп в петък подписа най-големия пакет стимули в историята за икономиката в размер на 2 трлн. долара.

След като новият коронавирус бързо се разпространи в Европа и САЩ, правителствата по целия свят в последните седмици ограничиха движението на хора и започнаха да налагат широкообхватни мерки като затваряне на ресторанти, училища и спиране работата на бизнеса. Всичко това затрудни усилията за възстановяване на растежа.

Установените случаи на заразени с коронавирус в САЩ нараснаха с 15 хил. за ден и в събота преминаха 104 хил. Ръстът на заболелите изпревари този в Италия и Китай, където потвърдените случаи достигнаха съответно 86 хил. и 81 хил., става ясно от данни, събрани от университета Johns Hopkins.

В резултат броят на потвърдените случаи в световен мащаб се е удвоил през последната седмица до над 600 хил. Смъртните случаи вече са над 27 хил., като близо една трета от тях са в Италия.

МВФ предупреди, че страните с ниски доходи ще бъдат засегнати особено тежко. От финансовата институция изчисляват, че са необходими поне 2.5 трлн. долара, за да се ограничи свиването на икономиката в развиващите се държави.

Китайското правителство също се бори с икономическия удар в резултат на вируса – първо, заради блокирането на живота в страната, а сега заради по-слабите потребителски настроения и свиването на търсенето от външни пазари, след като коронавирусът стигна до Европа и САЩ.

В петък стана ясно, че китайското правителство планира да повиши разходите, като увеличи фискалния си дефицит през тази година, както и да ускори емитирането на държавни облигации и така наречените местни държавни облигации със специална цел за подпомагане на финансирането на инфраструктурни проекти като част от стимулиращите мерки за ограничаване на икономическото въздействие от пандемията.

Последни новини
Още от Анализи