Коронавирусът принуди анализаторите да си преосмислят прогнозите

Очаква се натискът върху пазара на акции да продължи

Празни улици в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Празни улици в Шанхай. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Оптимизмът в Китай по отношение на първоначалната търговска сделка продължи месец, след което смъртоносният коронавирус накара китайските наблюдатели да захвърлят наскоро ревизираните си прогнози, пише в свой анализ Bloomberg.

Инвестиционните банки намалиха целите си за индексите, измерващи представянето на акциите. В същото време анализаторите, следящи държавните облигации, очакваха доходността по 10-годишните книжа да се повиши в началото на 2020 г., а сега чакат спад до нива, които не са наблюдавани от 2002 г. По отношение на юана прогнозите са той да отслабне още преди да започне да се възстановява, а очакванията за икономическия растеж на Китай са снижени.

Вирусната епидемия, която започна от град Ухан и зарази над 30 000 души, разколеба повишените икономическите перспективи за Китай от 2019 г. А именно подобрените очаквания стояха в основната на пазарните ръстове в началото на януари. След като трейдърите тази седмица се върнаха на работа след продължителна почивка, китайските акции отбелязаха най-голямото колебание в цените си за последните четири години.

„Сега е доста предизвикателно да се правят прогнози“, коментира Томи Сие, икономист от Oversea-Chinese Banking. Той обясни, че за прогнози за втората половина на 2020 г. повечето анализатори изчакват да видят как ще се развие ситуацията.

Още по темата

След рекордните разпродажби в понеделник на стойност 720 млрд. долара китайският пазар на акции успя да се задържи четири дни подред на зелена територия. Търговският оптимизъм се върна в четвъртък, след като Китай заяви, че ще намали наполовина митата върху вноса на американски стоки на стойност около 75 млрд. долара.

Натискът върху пазара на акции се очаква да продължи, смятат стратезите на Goldman Sachs, които дори намалиха прогнозите за ръста на печалбите. Според анализаторите разпродажбите, дължащи се на страховете около разпространението на вируса, могат да продължат от един до три месеца. От Credit Suisse заявиха, че се очаква новите случаи на заразени с вируса да започнат да намаляват до края на февруари.

Междувременно доходността по най-търгуваните облигации в Китай -  десетгодишните, отчете най-големия си седмичен спад от пет години заради търсенето на активи убежища. Именно облигациите се представиха най-добре през изминалата седмица.

„Мисля, че ще останем в постоянно състояние на риск през тази годината“, коментира Стивън Инес, главен пазарен стратег в AxiCorp. Според него дори когато премина пика на пазарите ще трябва да се справят с ужасните ефекти за китайската икономика, а след това нова порция рискове ще дойдат по линия на изборите в САЩ и търговските преговори между САЩ и Китай за Фаза 2 от сделката между двете страни.

От Bloomberg Economics смята, че растежът в Китай може да се забави до 4.5% през текущото тримесечие.

Последни новини
Още от Анализи