Защо централните банки започнаха да се притесняват за климата?

През 2017 г. Английската централна банка създаде Мрежата за "озеленяване" на финансовата система

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Най-големите централни банки в света започват все повече да се ангажират с рисковете, свързани и с изменението на климата и дори някои предприемат вече мерки, пише в свой анализ Bloomberg.

Топенето на ледниците може да изглежда като нещо твърде различно от паричната политика, но някои банки казват, че трябва да вземат мерки срещу затоплянето, което има потенциал да окаже негативен ефект върху световната икономика. Новият фокус повдигна въпроса дали банките се отдалечават от мисията си - и дали техните инструменти дори ще проработят в тази област. Природозащитниците казват, че могат и трябва да отидат много по-далеч.

Какво заинтригува централните банки?

Все по-голям брой изследвания показват, че изменението на климата представлява най-голямата дългосрочна заплаха за глобалната икономика, включително за инфлацията и финансовата стабилност, за които са отговорни централните банки.

Дори ако амбициозната цел, заложена в Парижкото споразумение от 2015 г., за ограничаване на покачването на световната температура до 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, бъде изпълнена, вероятно световните икономики ще бъдат засегнати по много начини – от по-ниската производителност на стопанствата до увеличаване на смъртността и миграцията. И това е в допълнение на по-екстремните природни явления се очаква да продължават да причиняват огромни щети. А всичко това са рискове за финансовата система.

Още по темата

Случва ли се нещо извън говоренето?

През 2017 г. Английската централна банка създаде Мрежата за "озеленяване" на финансовата система (Network for Greening the Financial System – NGFS), която включва група от около 50 централни банки, които си обменят проучвания и потенциални решения на проблеми. Групата включва дори Китайската централна банка. През миналата година NGFS създаде набор от насоки, които призовават за ценообразуване на риска от изменението на климата при регулиране на финансовите компании и насочване на портфейлите към устойчиви инвестиции. За много хора дори самият факт, че централните банки говорят по темата е от огромно значение.

Какво правят централните банки?

Китайската централна банка предоставя директни инвестиции в устойчиви проекти, насърчава издаването на зелени облигации и дори ограничава заемите на замърсителите.

Канадската централна банка обяви началото на изследователска програма за климатичните промени в края на 2019 г.

Английската централна банка провежда стрес тестове на застрахователите и банките по отношение на това как биха се справили с различни климатични събития и потенциални нови регулации. От банката освен това преценяват устойчивостта на по-широкия финансов сектор, като резултатите се очакват през следващата година.

Федералният резерв на САЩ беше домакин на конференция за изменението на климата през ноември и провежда изследвания по този въпрос.

Европейската централна банка обмисля да започне да купува зелени облигации.

Защо някои останаха настрана?

Две от 10-те най-големи икономики не са представени в Мрежата за "озеленяване" на финансовата система. Това са Бразилия и САЩ, въпреки че председателят на Фед Джером Пауъл каза, че изпраща представители на срещите и вероятно ще се присъедини в даден момент. Федералният резерв, който вече е честа мишена на президента Доналд Тръмп заради лихвите, се стреми да избягва по-нататъшни сблъсъци с климатично скептичната администрация.

Последни новини
Още от Анализи