Довиждане Великобритания, добре дошли нови Brexit проблеми

Островът вече не е в ЕС и ефектите от това тепърва започват да се проявяват

Отбелязване излизането на Великобритания от ЕС на площада пред парламента в Лондон в петък вечерта. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Отбелязване излизането на Великобритания от ЕС на площада пред парламента в Лондон в петък вечерта. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Кратко проучване на вестниците в Европа през тази седмица преди дълго планираното напускане на Великобритания от Европейския съюз в петък показва, че няма разбиране за това решение, а фокусът се измества към това, което предстои, пише в свои анализ Bloomberg.

Brexit е първият път, когато следвоенният съюз губи свои член, при това една от трите най-големи икономики. И все пак акцентът досега беше върху предизвикателствата пред Великобритания, а не върху тези пред континента. Все пак европейските държави представляват осем от 10-те най-големи търговски партньора на страната.

Много време и енергия бяха изразходвани за тежкия процес по Brexit, след като избирателите решиха Великобритания да напусне най-големия търговски блок в света на референдума през 2016 г., изправяйки се срещу съветите на тогавашното правителство, Английската централна банка и дори на американския президент Барак Обама. Много по-малко енергия е насочена към това, което предстои.

За премиера Борис Джонсън, насърчен да доведе Brexit до край след силната си електорална победа през декември, целта е „Глобална Великобритания“, способна да сключва търговски сделки според собствените си усилия, без да прибягва до Брюксел и 27-те страни членки на ЕС. Това обаче ще носи след себе си тежки избори, както показа решението на парламента, начело с Джонсън, да не се съобрази с исканията на САЩ и да позволи на китайския производител на телекомуникационно обслужване Huawei да участва в изграждане на части от следващото поколение мобилни мрежи на страната.

Още по темата

Поставяйки на една страна Обединеното кралство, орящо собствената си бразда, необвързанo от ЕС във време на силно съперничество между САЩ и Китай, предизвикателството ще бъде да се измисли цял нов набор от политически и икономически приоритети, за да успеят търговските преговори.

Великобритания трябва да разработи „по-ясна идея за това, какво иска да постигне в независимата си търговска политика“, пише в блог пост Сам Лоу, старши научен сътрудник в Центъра за европейска реформа в Лондон.

„Търговските споразумения трябва да са нещо повече от политически трофеи“, каза Лоу. „Те трябва да имат цел, независимо дали е икономическа или геополитическа, и да работят като продължение на цялостната държавна политика, а не да бъдат изолирани договорки.“

Президентът Доналд Тръмп многократно е казвал, че има желание да сключи търговска сделка с Великобритания. За Джонсън обаче този въпрос не е само икономически или финансов, а се отнася и до теми, свързани с Иран, например.

Очаква се Джонсън да започне търговски преговори със САЩ, преди да започне преговори с ЕС, съобщи вестник Telegraph този месец. Но за Джейкъб Киркегард, старши сътрудник в Peterson Institute for International Economics (PIE) във Вашингтон, ангажиментите на правителството на Обединеното кралство да поддържа забраните за внос на говеждо месо, обработено с хормони в САЩ и хлорирано пиле и да се придържат към позицията на ЕС за запазване на ядрената сделка с  Иран, „подкопават перспективите за смислено споразумение за свободна търговия “, казва той в блога на PIE.

Джонсън също така ще трябва да балансира между откритото агресивно поведение на Тръмп към Китай и желанието за създаване на двустранно икономическо споразумение с Пекин, понастоящем четвъртият най-голям търговски партньор на Великобритания.

Налице са и сложни отношения с бившите колонии и територии на Британската империя, включително Индия, Канада и Австралия.

Япония също е сред страните важни за Великобритания в областта на търговията. Само за пример, Nissan управлява най-големият автомобилен завод на Острова.

„Всички тези взаимоотношения трябва да бъдат обновени, да има съгласие или противопоставяне по различни въпроси. Това ще изисква вътрешни и търговски компромиси, за които британската общественост е безнадеждно неподготвена“, посочва Сам Лоу.

В Европа Германия е най-големият търговски партньор на Великобритания, но за колко дълго време – това е по-скоро политическо, отколкото икономическо решение, което до голяма степен е в ръцете на Джонсън.

Германското списание Der Spiegel публикува тази седмица нови данни, показващи, че износът на Германия към Великобритания за периода януари - ноември миналата година е спаднал с 4% в сравнение със същия период на 2018 г. Така Великобритания от петия по големина търговски партньор на Германия вече пада до седмо място. Нещо повече, това се случи с нарастването на продажбите на други места в Европа, което означава, че Германия все по-малко разчита на пазара на Острова.

Brexit вече е факт и ефектите от него започват да се проявяват.

Последни новини
Още от Анализи