Мистерията на пълната заетост: Липсва увеличение на заплатите

Слабият ръст на заплатите означава, че вероятно инфлацията ще остане ниска

Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg Снимка: Demetrius Freeman/Bloomberg

Пълната заетост се описва като състояние, при което безработицата е толкова ниска, че предизвиква инфлация. Но безработицата на много места по света намалява бързо без никакви признаци на ценови натиск. Това налага голямо преосмисляне на икономиката, пише в свой анализ Bloomberg.

Какво трябва да се случи при пълна заетост?

Предполага се, че пълната заетост ще стимулира инфлацията: ниската безработица повишава конкуренцията сред работодателите да повишат заплатите, а това кара компаниите да вдигнат цените, за да компенсират увеличените си разходи, повишавайки риска от така наречената спирала на цените на заплатите.

Още по темата

Какво се случва вместо това?

През последните години равнището на безработицата падна под това, което много централни банкери, включително тези от Федералния резерв, смятат за съвместимо с пълната заетост, докато инфлацията не се е ускорила, така както се очаква. Представителите на Фед започнаха да се чудят дали САЩ са достигнали пълна заетост през 2014 г., когато равнището на безработица премина под 6%. Повече от пет години по-късно процентът падна до 3.5%, а липсата на инфлационен натиск ги кара да преосмислят своите предположения.

Какво се случва със заплатите?

Това е мистерията. Докато безработицата намалява, то темпът на растеж на заплатите е по-бавен, отколкото при предишни икономически експанзии. Официалната статистика в САЩ показва, че темпът на нарастване на заплатите губи скорост. През 2018 г. средните почасови ставки нараснаха с 3.3%, но през 2019 г. те се покачиха с едва 2.9%, въпреки по-ниския процент на безработица.

Какво означава това за икономическата политика?

Слабият ръст на заплатите означава, че вероятно инфлацията ще остане ниска. По отношение на Федералния резерв от това следва, че няма вероятност скоро да бъдат повишени заплатите. Слабият растеж на заплатите е нещо, което се използва и в президентската надпревара в САЩ, като според демократите това е доказателство, че икономиката не е непременно в толкова добра форма, колкото предполага нивото на безработица.

Последни новини
Още от Анализи