Ако Меркел иска да оправи германската икономика, трябва да побърза

Автомобилният сектор и индустрията в страната се сблъскват с редица предизвикателства

Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Изтича времето на Ангела Меркел, в което тя може да направи нещо за германската икономика, пише в свой анализ Bloomberg.

В последната пълна година от мандата на Меркел икономическите проблеми на Германия се задълбочават и възниква въпросът дали тя има визия и енергия да стимулира растежа. Способността на страната да продължи да е двигател на Европа изглежда уязвима, тъй като формулата й за успех в следвоенния период се проваля.

Мощните германски производители на автомобили не успяха с необходимата скорост и силата да преминат към електрически превозни средства, и се мъчат да наваксат. Междувременно атаките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу глобалната търговска система заплашват германския модел, основан на износа.

Още по темата

Страната, която Меркел управлява, може да се похвали с рекорден бюджетен излишък и се радва на непрекъснат растеж от почти десетилетие, но през 2019 г. тя беше на косъм от рецесия и отбеляза най-бавното си разрастване от половин десетилетие. Освен ако не успее да спре забавянето, канцлерът рискува да завещае на своя наследник икономика, чиито най-добри дни вероятно са в историята.

На теория, Меркел все още има около 18 месеца, за да управлява преди лятната почивка на 2021 г. да отбележи началото на следващата предизборна кампания и края на периода, в който тя реално може да направи нещо.

Междувременно канцлерът изглежда по-фокусиран върху външнополитическите предизвикателства пред Европа, като войната в Либия и ядреното споразумение с Иран. За жителите на Германия обаче перспективите за забавяне на растежа изглеждат притеснителни. В глобално проучване сред 26 страни, проведено от Edelman, Германия се подрежда на трето място по отношение на потребителските настроения, като едва 23% от анкетираните са оптимисти за бъдещето на икономиката.

Автомобилният сектор и индустрията в страната се сблъскват с редица предизвикателства, включително адаптиране към по-благоприятни за климата политики.

Преходът към производство на електрически автомобили може да застраши половината от работещите 834 хил. души в сектора, сочат данни на правителствена работна група. В отговор на този риск Меркел предлага субсидии за заплати на работниците с цел предотвратяване загубата на работни места. Но индустрията е изправена пред геополитически предизвикателства, както и пред технологични. Заплахите на Тръмп за въвеждане на мита за вноса на автомобили от Европа дори зачестиха напоследък.

По-големият страх в Берлин е, че президентът на САЩ, след като сключи сделка на фаза едно с Китай, ще премести фокуса си към Европа. Има проблеми и по отношение на изграждането на комуникационни мрежи от ново поколение в Германия от страна на Huawei.

Само за сравнение, през далечната 2005 г. Меркел се появи в Давос като връх на изборния й успех, когато Германия все още беше наричана „болният човек“ на Европа. Тогава тя обеща 100-дневна програма от мерки от намаляване на разходите за труд до понижаване на корпоративните данъци.

Последни новини
Още от Анализи