Климатичните промени убиват ски сезона в Алпите

Очаква се изменението на климата да струва на австрийския туризъм 300 млн. евро годишно

Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Подобно на други курорти на сравнително малка надморска височина, глобалното затопляне е оставило своя отпечатък върху алпийския Гармиш-Партенкирхен в Германия – мястото на Зимните олимпийски игри през 1936 г. Това от своя страна излага на риск идентичността и благосъстоянието на градчето, пише в свой анализ Bloomberg. Януари е, а има толкова малко естествен сняг, че не е ясно дали предстоящите ски състезания могат да се проведат.

В Гармиш, и изобщо в Алпите, туризмът е изключително важен за местните икономики. В съседна Австрия туризмът осигурява малко над 6% от БВП, докато в планинския регион на Тирол делът е над 18%. Значението на туризма за икономиката е подобно и в швейцарския кантон Граубюнден благодарение на курорти като Сейнт Мориц, Клостерс и Давос.

Във френския регион Оверн-Рона-Алпи, който е дом на Куршевел и Вал д'Изер, туристите са похарчили 21 млрд. евро (23 млрд. долара) през 2018 г., генерирайки близо една десета от БВП и осигурявайки 171 000 работни места. Този източник на доходи е под действителна заплаха. Очаква се изменението на климата да струва на австрийския туризъм 300 млн. евро годишно, сочат данни на една от водещите организации за опазване на околната среда в страната. Във Франция властите в Тин забавиха началото на ски сезона с няколко седмици, като се позоваха на ефектите от глобалното затопляне върху ледника Гранд Мот.

Още по темата

„Ако емисиите парникови газове продължат да бъдат на досегашното ниво, до края на века снегът почти ще изчезне на по-ниски нива“, казва Марк Олефс, ръководител на отдела за климатични изследвания в Централния институт по метеорология и геодинамика във Виена.

На височина от 800 метра надморска височина за Гармиш има малка вероятност да запази статуса на едно от най-добрите места за зимни спортове в Европа.

За да компенсират липсата на естествен снеговалеж, курортите залагат на изкуствения сняг.

„Произвеждането на изкуствен сняг ще стане по-трудно с нарастването на температурите“, прогнозира обаче Олефс.

Според един от учените в университета в Инсбрук някои региони ще загубят ски туризма до средата на века или дори по-рано, като по-високите райони ще бъдат пощадени, но те ще трябва да инвестират повече средстава в снегопочистване и да се справят с допълнителния приток на туристи.

Зоните, които са най-силно засегнати от затоплянето на климата, са в покрайнините на Алпите - в източната част на Австрия, пред планинските райони във Франция и Италия и в Германия. Някои от тези курорти обаче успяват да оцеляват финансово благодарение на това, че посрещат туристи и през лятото.

„Вече лятото генерира 60% от приходите от туризъм“, заяви кмета на Гармиш. В Швейцария нощувките в хотелите през лятото са били с една трета по-високи спрямо зимата на 2018-2019 г.

Последни новини
Още от Анализи