Какви са основните тенденции при стоките в началото на 2020 г.?

Петролът изпревари прогнозите за цялата година още през януари

Снимка: David Ryder/Bloomberg Снимка: David Ryder/Bloomberg

Светът се намира в сложна криза в началото на годината след рязкото ескалиране на напрежението между Вашигтон и Техеран и около прогнозите за пазара има известен хаос, пише в свой анализ Bloomberg.

Петрол

Преди убийството от страна на САЩ на иранския генерал Касем Солеймани инвеститорите бяха съсредоточени върху това дали продължителните усилия на ОПЕК и неговите съюзници за ограничаване на производството на петрол ще бъдат достатъчни за справяне със свръхпредлагането, което отчасти се дължи и на растящото производство на шистов петрол и на новата продукция извън картела. Имайки това предвид анализаторите прогнозираха, че цената на американския суров петрол ще е малко под 59 долара за барел, но в понеделник имаше покачване при Брент до над 70 долара за барел. По-нататъшни ръстове обаче ще зависят от развитието на ситуацията тази седмица, включително ще се следят потенциални рискове за суровините, доставяни през Ормуския проток. Напрежението между САЩ и Иран се отразяваше на петролните пазари през миналата година, но ефектът беше краткотраен, докато сегашната ситуация е много по-сериозна.

Мед

Медта през 2019 г. се опитваше да поддържа възходящ тренд, но сега перспективите стават по-добри благодарение на сделката от фаза 1 между Вашингтон и Пекин. Търговското примирие намалява опасенията за търсенето на метала – използван във всичко – от автомобили до електроника.

Goldman Sachs Group, Morgan Stanley, Citigroup и Standard Chartered са бичи настроени за мед, тъй като предричат възстановяване на глобалното потребление. Citigroup прогнозира, че търсенето от Китай ще нарасне с 2,6% през тази година.

Цените на медта са на нива от около 6 хил. долара за тон.

Злато

Златото може да го очаква звездна година, след като през 2019 г. Федералният резерв намали лихвите, а централните банки увеличиха резервите си. Goldman Sachs, Citigroup и UBS Group AG прогнозираха, че очакват цена от 1600 долара за тройунция, а от RBC Capital също са положителни. Като тези очаквания бяха факт преди иранската криза.

Освен напрежението в Близкия изток, допълнителна подкрепа за златото идва и от сигнала от страна на Фед, че лихвите ще бъдат задържани на досегашните си нива през тази година, поне докато централните банкери не видят съществена преоценка в перспективите си. Наред с другите благородни метали и паладият също изисква внимание, тъй като постоянният глобален дефицит изглежда ще доведе до ръст в цената му до над 2 хил. долара за унция.

Палмово масло

Палмовото масло беше един от големите печеливши сред стоките през втората половина на 2019 г., като има сигнали, че цените ще останат добре подкрепени. Най-използваното растително масло завърши годината с ръст в цената си с 44% - най-доброто му представяне от десетилетие заради притеснения, свързани с климата, както и перспективите за силно търсене на биогорива.

Последни новини
Още от Анализи