Забавянето на бизнес активността е тревожно за глобалната икономика

Заради изчерпване на арсенала на ЕЦБ Лагард призова правителствата в еврозоната да увеличат разходите, за да съживят растежа

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Бизнес активността в някои от най-големите икономики в света остава слаба на фона на сигнали, че дългото забавяне в индустрията се разпространява и към сектора на услугите, пише в свой анализ The Wall Street Journal.

По целия свят заводите са засегнати от повишаване на митата и забавяне на инвестиционните разходи, тъй като компаниите са в изчаквателна позиция заради голямата несигурност около бъдещите търговски отношения между водещите световни икономики. Междувременно важни сектори като автомобилния заедно с производителите на електронни компоненти се сблъскват със специфични предизвикателства, като например по-строгите стандарти за вредните емисии.

В първата си реч като ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди в петък, че стабилните темпове на икономически растеж за световната икономика вече не са „абсолютна сигурност“.

Още по темата

„Продължаващото търговско напрежение и геополитическата несигурност допринасят за забавяне на растежа на световната търговия, а това от своя страна потиска глобалната икономика до най-ниските ѝ нива след голямата финансова криза“, обясни Лагард.

Проучванията на мениджърите по поръчките, публикувани в края на работната седмица, показват, че спадът в производствената активност в Япония и в Европа става все по-малък, въпреки че доставчиците на услуги отчитат по-слаб ръст спрямо предходните месеци.

От последните данни стана ясно, че икономиката на еврозоната е близо до стагнация.

„Бизнесът остава загрижен от търговските войни, Brexit и общо забавяне на търсенето, като засилената несигурност за икономическите и политическите перспективи води до нежелание за поемане на риск“, коментира Крис Уилямсън, старши икономист в IHS Markit.

Проучването сред японския бизнес също показва, че активността спада през ноември, което отчасти се дължи на лошото време в страната и увеличаването на данъка върху продажбите през октомври.

И японската икономика, и тази на еврозоната беше на ръба на стагнацията през третото тримесечие, а проучванията на мениджърите по поръчките показват, че евентуално възстановяване в последното тримесечие е слабо вероятно.

Във Великобритания несигурността, пред която е изправен бизнеса, е необичайно голяма, като общите избори на 12 декември вероятно ще определят времето и формата на излизане на страната от Европейския съюз. Проучването на мениджърите по поръчките отчете най-резкия спад на бизнес активността след юли 2016 г., месец след като британците гласуваха за излизане от ЕС.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви в четвъртък, че очаква икономиката на еврозоната да нарасне само с 1,2% през тази година, а японската икономика да се разшири с 1%. За САЩ прогнозата е за ръст от 2,3%. Очакванията обаче са като цяло за забавяне спрямо растежа от тази година.

И в Япония, и в Германия – две от страните с най-развито производство в света, производствената активност намаля през ноември, но с по-бавен темп спрямо предходните месеци.

Има обаче сигнали, че слабостта в производството оказва все по-голямо влияние върху сектора на услугите, който пък беше основна подкрепа за икономическия растеж през тази година. Именно подобно разпространение на слабост Европейската централна банка се надяваше да предотврати, когато намали и без това отрицателната си депозитна ставка през септември и рестартира програмата за обратно изкупуване.

Заради изчерпване на арсенала на ЕЦБ Лагард призова правителствата в еврозоната да увеличат разходите, за да съживят растежа. Правейки това, тя повтори молбата на своя предшественик Марио Драги. Оценка на бюджетните планове за 2020 г., публикувана от Европейската комисия в средата на седмицата показва обаче, че подобна помощ не се задава.

Последни новини
Още от Анализи