Силата за повдигане на световната икономика е в развиващите се пазари

Инвеститорите и икономистите стават все по-благоразположени към развиващите се пазари

Кадър от Бразилия. Снимка: Jessica Nolte/Bloomberg Кадър от Бразилия. Снимка: Jessica Nolte/Bloomberg

Централните банки в страните с развиващи се икономики от Индия до Бразилия имат сили, за да подкрепят световната икономика, тъй като развитите пазари са „извън играта“ в момента, пише Bloomberg в свой анализ.

Въпреки че централните банкери от Европейската централна банка и Федералния резерв изглежда са готови да задържат лихвените проценти на досегашните им нива известно време, то централните банки в развиващите се страни имат възможност да намалят лихвите още. А това би трябвало да подкрепи световната икономика на фона на най-слабото ѝ разрастване от десетилетие.

„В повечето случаи развиващите се пазари вече са в удобна позиция, за да могат да ограничат забавянето на икономиката с облекчаване на паричната политика“, се посочва в доклад от Улрих Лойхтман, ръководител Валутна стратегия в Commerzbank AG. Според него облекчаването на паричната политика вероятно ще даде тласък на развиващите се икономики, а това би било положително и за развитите страни.

По-бърз растеж

Перспективата беше подчертана през тази седмица от икономистите от Morgan Stanley, които прогнозират, че развиващите се пазари ще имат растеж от 4,4% през следващата година, което е над 3 пъти повече спрямо очаквания ръст от 1,3% за икономиките от Г-10.

След като 30 от 32 наблюдавани централни банки облекчиха паричната си политика през 2019 г., то икономистите прогнозират, че 13 ще предприемат подобен ход и през следващата година, като пониженията на лихвите ще са концентрирани именно в развиващите се пазари. Индия, Бразилия, Индонезия и Турция са сред тези, които могат да действат, ако се наложи.

Още по темата

Освен това с някои сигнали за стабилизация заради затопляне на търговските отношения между САЩ и Китай, фонд мениджърите виждат все повече причини да насочват средства обратно на развиващите се пазари. Международният валутен фонд също разглежда развиващите се пазари като основни двигатели на световната икономика.

Южна Корея и Бразилия са сред страните, които вероятно ще понижат лихвите си, докато други като Китай и Тайланд се отнасят по-предпазливо към последващо намаляване на лихвите. Икономическите условия в Индия вероятно ще подтикнат централните банкери да използват пространството, с което разполагат, за да намалят още лихвите, става ясно от анализ на Bloomberg Economics.

Сигурно е, че Китай, чиято икономика е изиграла ролята както на благословия, така и на проклятие за останалата част от развиващите се пазари, предлага смесени сигнали по отношение на перспективите за развитие. Икономическият растеж е най-бавен от почти три десетилетия, а производствените цени се понижават най-много от 2016 г. насам. Но независимо от това инвеститорите и икономистите стават все по-благоразположени към развиващите се пазари.

Високата инфлация отдавна е проблем за развиващите се пазари, но сега в повечето случаи тя е на добри нива.

„Всяко охлаждане на напрежението в търговската война между САЩ и Китай може да подобри ситуацията в развиващите се пазари“, заяви пред Bloomberg Television Кунал Гош, портфолио мениджър в Allianz Global Investors. Според него 2020 г. може да се очертае като добра година за развиващите се пазари.

Последни новини
Още от Анализи