Bloomberg: Промените в климата могат да провалят пенсионирането ви

Държавите в Северна Европа водят в класацията по благополучие за пенсионерите, като Исландия се нарежда на първо място

Снимка: Sergio Flores/Bloomberg Снимка: Sergio Flores/Bloomberg

Ново глобално проучване за благосъстоянието на пенсионерите рисува мрачна картина за американците, надявайки се на старост без финансов стрес. Отделен доклад за въздействието на глобалното затопляне влошава още повече картината, пише в свой анализ Bloomberg.

От публикувано проучване в четвъртък за показателя Global Retirement Index 2019 от Natixis Investment Managers става ясно кои са рисковете за пенсионерите. Това са ниските лихви, по-голямата продължителност на живота и високите разходи, свързани с климатичните промени.

САЩ вече падат с две места до номер 18 в общата класация на страните по материално благополучие. Разбира се, отчасти вина за това има и неравенството в доходите. Страната е на 37-а позиция от 44 държави.

„Заради по-ниските доходи пенсионерите могат да се насочат към по-рискови активи, за да компенсират забавянето, като дори много пенсионери могат да нямат необходимото време да компенсират загубите поради спад на пазарите“, отбелязват в доклада си от Natxis.

Още по темата

Разходите за здраве пък често са едни от най-големите за американските пенсионери. Ново проучване на Съвета за защита на природните ресурси в САЩ и Калифорнийския университет в Сан Франциско изчислява, че 10 събития, свързани с изменение на климата през 2012 г., сред които пожари, екстремни горещини и ураганът Сенди, са довели до над 10 млрд. долара разходи, свързани със здравето на населението.

„Климатичните промени, които карат някои пенсионери да се преместват, дори и временно, може да създадат финансови проблеми на хора, които живеят с точно определена сума пари“, обяснява Ед Фарингтън, изпълнителен вицепрезидент по пенсионните стратегии в Natixis. Освен това в доклада се посочва, че пенсионерите са засегнати от нарастване на застрахователните разходи, тъй като застрахователите вземат под внимание вече и щетите, които им носят различни климатични аномалии.

Все пак има някои проблясъци на надежда, отбелязва в анализа си Bloomberg. Според отделен доклад на Natixis 64% от поколението Y активно търси възможности за инвестиции, докато от бейби-бумърите това правят 43%. В същото време 59% от поколението Y и 48% от бейби-бумърите искат инвестициите им да имат социално или екологично въздействие. Тези данни могат да насърчат правеното на повече инвестиции, насочени към опазването на планетата.

Във времена на сериозна загриженост относно въздействието на изменението на климата, оценката за околната среда в САЩ се подобрява, но страната остава в дъното на класацията сред десетте страни, включени в индекса на Natixis.

Държавите в Северна Европа водят в класацията по благополучие за пенсионерите, като Исландия се нарежда на първо място, Норвегия – на трето, Швеция – на шесто и Дания – на седмо място.

В Западна Европа Ирландия успя да подобри рекордно представянето си, преминавайки от номер 14 преди две години до номер 7 през миналата година и номер 4 за 2019 г. Това се дължи най-вече на по-високите разходи за здравеопазване на глава от населението, но също така и благодарение на подобренията в нивото на задлъжнялост на държавата, както и на намаляването на дела на необслужваните банкови кредити.

Последни новини
Още от Анализи