След Лошарик дойде и Буревестник

Проблемите на руската армия и флот в Северно море струваха живота на над двадесет военнослужещи само тази година.

Руска ядрена ракета Топол. Снимка:Dmitry Beliakov/Bloomberg News Руска ядрена ракета Топол. Снимка:Dmitry Beliakov/Bloomberg News

Поредният нещастен случай в руската армия доведе до смъртта на седем души – изпитанията на ракетата „Буревестник“ (не)очаквано се объркаха и доведоха и до радиоактивно замърсяване в Северодвинск, пише в обзорен материал Новая газета.

В нощта срещу събота корпорацията „Росатом“ (производител и доставчик на складираното край Белене оборудване за АЕЦ) съобщава за смъртта на петима свои служители. Руската държавна компания по този начин косвено признава за ядрена авария (в противен случай нейни служители нямат работа на тестова ракетна площадка) на полигона в Ненокс, Архангелска област.

В първите часове след катастрофата отделните руски институции – от Министерство на отбраната, метеоролози и местни власти, предават откъслечна и често противоречива информация. Казано накратко, правят всичко в най-добрите традиции на съветската и руската бюрокрация, която трябва да отрече за някое събитие – от Чернобил, през Курск до Лошарик.

Това от своя страна по най-добрия начин предизвиква паника в населението, което се е научило да не вярва на официални съобщения и в близкия до полигона Ненокс град Северодвинск започва масово изкупуване на йод. В този разположен почти на Северния полярен кръг 190-хиляден град голяма част от населението е свързано с флота – било като офицери и матроси или в производителя на атомни подводници „Севмаш“.

Още по темата

По думите в съобщението на руските военни „течно-реактивен двигател“ запознатите се досещат, че става дума за изпитание на ракети, което е нормална дейност за този секретен полигон. Всички балистични, крилати и зенитни ракети на руския ВМФ се изпитват именно там.

Много е вероятно тази ядрена авария да си останеше с гриф „строго секретно“, ако в Северодвинск датчиците за повишен радиационен фон не отчели стойности от два микросиверта в час. Това става в 11:50 часа в събота, а към 14 часа нормата става 0.11 микросиверта в час, при максимално допустима стойност от 0.6.

Два микросиверта е равно на 200 микрорентгена, а при стойности над 50 микрорентгена трябва да започне евакуация, казват специалисти. Такава не е била проведена, а спадането на радиационния фон показва и, че изхвърлените в атмосферата вещества са били малко и са били отнесени от вятъра.

Кметството публикува съобщение на сайта си, което след няколко часа изчезва оттам, като е почистен дори и кеш-ът на сървъра, с цел замитане на следи. Така или иначе, това не остава незабелязано и поведението на администрацията предизвиква буря от недоволство сред гражданите.

Извадка от Новая газета.

Още по темата

Регионалните власти привличат специалисти от Санкт-Петербург, които да уверят населението, че няма никаква радиационна опасност, а градските власти обявяват безплатни изследвания на щитовидната жлеза. В това време в залива около полигона Ненокс се забелязва и танкерът „Серебрянка“, предназначен за събиране на радиоактивни отпадъци. До всички кораби в района се предава и съобщение, че Двинският залив е затворен за корабоплаване.

В руските социални мрежи се появява и кратко видео от транспортирането на ранените при взрива от персонал, облечен в костюми за радиационна защита. Появява се и информация, че пациентите са закарани в специализирана клиника за ядрена медицина и изследвания. По-късно дрехите на ранените и костюмите на спасителите били изгорени.

Снимка: Новая газета

Според съпоставка на информацията, която се събира от различни източници, от присъствието на служители на „Росатом“ се прави предположение, че неуспешният експеримент е поредния такъв с ракета „Буревестник“ - най-новото хиперзвуково оръжие на Русия, анонсирано от Путин на 1 март 2018 г. Ракетата има ядрен двигател и изпитанията и не за пръв път се провалят. Тази ракета има за цел да преодолее противоракетните системи на НАТО и според специалистите е опасна не само за потенциалния враг, а и за целия свят, доколкото ядрения двигател изпуска след себе си следа от ядрени отработени газове, заразяващи огромни територии по цялата траектория на полета си.

Норвежката агенция за ядрена безопасност не е отчела превишение на допустимото равнище на радиоактивност. Норвежкият град Киркенес се намира на около 700 км от Ненокси.

Според Андрей Золотков, еколог и граждански активист, вероятно ракетата е излетяла и кратко след началото на полета е паднала на земята, а облакът от експлозията е причинил и задействането на датчиците в Северодвинск, след което е бил разнесен от вятъра. Той не смята, че някой би изпитвал ракетен двигател с ядрено гориво на 30 километра от голям град, за такива изпитания Русия има полигон на остров Нова Земя.

Още по темата

Този инцидент се явява поредният подобен случай, след експлозията и пожара на секретната атомна подводница Лошарик преди малко повече от месец, където загинаха други 14 офицери и моряци. И там въпросите за това какво точно се е случило останаха без отговор.

Последни новини
Още от Анализи