Германия трябва да изостави целта за 2% военни разходи от БВП

Успехът на НАТО зависи от това доколко всяка нация осигурява необходимите сили за възпиране и защита, а не от това какъв процент са разходите за отбрана

Германски войник в естонска авиобаза. Снимка:Peter Kollanyi/Bloomberg Германски войник в естонска авиобаза. Снимка:Peter Kollanyi/Bloomberg

В края на юли Анегрет Крамп-Каренбауер, вероятният наследник на канцлера Ангела Меркел, пое поста министър на отбраната на Германия. В реч пред парламента, в която очерта своите приоритети, АКК, както тя е известна, заяви, че ще "се придържа стриктно" към целта за увеличаване на разходите за отбрана на страната до 2% от БВП, но че Германия ще се стреми да поддържа военни разходи от 1,5 от брутния вътрешен продукт до 2024 г., когато страните-членки на НАТО се съгласиха да постигнат целта от 2%. пише Investor.bg.

Тя би трябвало да бъде отворена за отхвърляне на целта, въпреки че Меркел я постави през 2014 г. Целите, поставени на срещата на върха на НАТО в Уелс - 2% от БВП за отбрана и 20% от разходите за отбрана за ново оборудване - са без значение за полезността на Алианса и вманиачаването по тях, каквото има американският президент Доналд Тръмп, е отвличане на вниманието от формирането на последователна стратегия на НАТО. За Германия също е много по-разумно да се обсъждат специфичните нужди на военните, отколкото произволен праг на разходите, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

Миналия месец Антъни Кордесман от базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания изложи аргументите си срещу целта от 2% в кратка презентация, която Волфганг Ишингер, председател на Мюнхенската конференция за сигурност, публикува в сряда с препоръка всички да я прочетат.

Цялата статия вижте на Investor.bg

 

Последни новини
Още от Анализи