Майк Помпео за напрежението в Близкия изток

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ по време на интервю за Bloomberg в Държавния департамент. Вашингтон. 25 юли 2019. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Майк Помпео, държавен секретар на САЩ по време на интервю за Bloomberg в Държавния департамент. Вашингтон. 25 юли 2019. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Американският държавен секретар отговори на въпроси на Bloomberg по някои от най-„горещите” точки в света.

Китай

Помпео поиска Пекин „да направи каквото трябва”, след като Пекин обвини САЩ в подкрепа на протестите в Хонконг от началото на юни. Помпео, който осъждаше Китай в последните месеци за предполагаемо насилие срещу уйгурското мюсюлманско малцинство в Китай призова всички страни да избягват насилието.

„Надяваме се протестите да останат мирни”, каза Помпео пред Bloomberg.

Турция

Помпео призова Турция да неправи оперативна ракетната система С-400, която Турция купи от Русия. „Може да последват още санкции, но честно, искаме С-400 да не бъдат използвани”, каза държавният секретар.

Това е отстъпление от предишната позиция на САЩ към Турция и може би опит за постигане на  компромис, съобщава Bloomberg. САЩ изключи Турция от програмата за F-35, в чиято разработка участваше.

Северна Корея

По въпроса за Северна Корея Майк Помпео каза, че вратата за дипломация с Пхенян остава отворена въпреки изстрелването на новите ракети и че се надява преговори на работно ниво да започнат „до седмици”.

„Всеки се опитва да се подготви за преговорите и за създаде лост и риск за другата страна”, каза Помпео.

Иран

Държавният секретар на САЩ е готов да отиде в Иран, за да се обърне към иранския народ за американската външна политика, докато Белият дом продължава да налага максимален натиск над Техеран да предоговори ядрения договор.

„Разбира се, ако има как, с удоволствие бих отишъл”, каза Помпео в интервюто. „Бих искал да мога да отида, не за да правя пропаганда, а за да кажа истината на иранците какво са направили техните лидери и как са навредили на Иран”.

Иран настоява, че няма да говори със САЩ докато има санкции.

В петък Иран освободи 9 индийци от екипажа на арестувания танкер по британски флаг в Ормузкия пролив.

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи