Борис Джонсън обеща величие на страната си

Борис Джонсън, министър-председател на Великобритания

Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство пристига на Даунинг стрийт 10 в Лондон. 24 юли 2019. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg Борис Джонсън, министър-председател на Обединеното кралство пристига на Даунинг стрийт 10 в Лондон. 24 юли 2019. Photographer: Luke MacGregor/Bloomberg

ЕС отхвърли поисканото от новия британски премиер отпадане на ирландското условие от сделката за Brexit.

Джонсън поиска отпадане на клаузата като изрази „абсолютния си ангажимент” да излезе от общността на 31 октомври.

Борис Джонсън, който се надява Брюксел да преосмисли отказа си да преговаря отново по договора за излизане на Великобритания, каза, че прави „турбо”-подготовка за развод без сделка.

В речта си пред парламента новият премиер обеща повече пари за подготовката за излизане без сделка.

"И когато казвам най-великото място на Земята, съзнавам, че някои може да ме обвинят, че хиперболизирам. Но така можем да си представим траекторията, по която поемаме днес.

До 2050 е повече от възможно Обединеното кралство да стане най-великата и благоденстваща икономика в Европа – в центъра на новите мрежи от търговски сделки, които започнахме.

С пътните и жп инвестиции, които правим и предлагаме да направим сега и с инвестициите в широколентов интернет и 5G – нашата страна ще се гордее с най-прекрасната транспортна и технологична свързаност на планетата", каза Джонсън.

Чуйте откъс от речта му във видеото.

В отговор на коментара на главния европейски преговарящ Мишел Барние на речта на Джонсън в парламента, говорителят на британския премиер каза, че новата британска стратегия е на много ранен етап.

„Това е първия ден”, каза Джеймс Слак пред репортери. „Премиерът каза, че иска сделка и енергично ще работи за нея, но всъщност споразумението бе отхвърлено три пъти”.

Премиерът на Ирландия Лео Врадкар каза, че не му ясно дари Борис Джонсън е сериозен в заплахата си да излезе от ЕС в края на октомври „каквото и да става”, но позицията на ЕС и Ирландия по въпроса са ирландското условие остава непроменена.

„Без ирландското условие няма договор за излизане”, каза Врадкар. „Няма преходна фаза, няма фаза на изпълнение и няма да има договор за свободна търговия, докато тези неща не се решат”.

ЕС приема, че Великобритания ще излезе на 31 октомври и че „това би трябвало да стане организирано”, каза говорителката на ЕС Мина Андреева в отговор на речта на Джонсън пред парламента.

 

Последни новини
Още от Анализи