Военна грешка би довела до сериозна криза

Марк Кимит, бригаден генерал от резерва

Задържаният от Великобритания пред Гибралтар танкер с ирански петрол Grace 1, плаващ под панамски флаг.  Средиземно море. 20 юли 2019. Photographer: Marcelo del Pozo/Bloomberg Задържаният от Великобритания пред Гибралтар танкер с ирански петрол Grace 1, плаващ под панамски флаг. Средиземно море. 20 юли 2019. Photographer: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Тереза Мей може да остави в наследство кризата с танкера, арестуван в Иран или да се присъедини към американската операция Сентинел в Персийския залив. Последното е по-вероятно според бригаден генерал Марк Кимит от американската армия, защото Мей трябва да напусне премиерския пост в сряда.

Централното командване на САЩ обяви „многонационална морска операция”, наречена Операция Сентинел „за повишаване на наблюдението и сигурността по ключовите морски пътища в Близкия изток за осигуряване на свобода на корабоплаването в светлината на последните събития в Персийския залив”.

На борда на британския танкер има трима руснаци, индийци, латвиец и филипинец.

В последните седмици британския военноморски флот ескортира някои танкери в региона, а САЩ обявиха, че са свалили ирански дронове. Последният инцидент с арестувания британски танкер охлади надеждата за бърз изход от кризата. Преди него Великобритания задържа танкер с ирански петрол пред Гибралтар.

Британците "най-вероятно е да се присъединят към водената от САЩ операция Сентинел", каза ген. Кимит.

"Това е конвоиране на кораби, подобно на ескорта, който осигурявахме по време на войната от 1987-1988. Практически това е охрана за всички кораби, които влизат и излизат от Ормузкия пролив, така че иранците да не пречат на корабоплаването".

Чуйте още във видеото.

Марк Патрик Киммит беше помощник държавен секретар по военните въпроси на президента Джордж Буш през 2008-9, работил е в Пентагона като заместник помощник на министъра на отбраната за Близкия изток и зам.-директор по стратегическо планиране в централното  командване на САЩ.

Последни новини
Още от Анализи