Удави ли се Абеномиката

Джеф Кингстън, директор Азиатски изследвания, Temple University

Министър-председателят на Япония и председател на либерал-демократическата партия на митинг в Токио. 20 юли 2019. Photographer: Toru Hanai/Bloomberg Министър-председателят на Япония и председател на либерал-демократическата партия на митинг в Токио. 20 юли 2019. Photographer: Toru Hanai/Bloomberg

Победата на премиера на Япония Шинзо Абе и неговата коалиция на изборите за горна камара на парламента в Токио не постигна голям ефект на пазарите в ранната търговия в понеделник, само йената леко се понижи, съобщи Bloomberg.

Абе каза, че изборният резултат е подкрепа за повишението на ДДС от 8% на 10% през октомври. Проучване на NHK обаче показа, че 57% от анкетираните са против плана, който трябва да помогне за овладяване на дълга на Япония в резултат на увеличените социални плащания заради застаряващото население.

Абе не спечели 2/3 мнозинство в горната камара, нужно към сегашното мнозинство в долната камара, за да направи изпълни дългогодишната си мечта - реформа в Конституцията.

„Въпрос на време е да напишем некролога на реформата в Конституцията”, каза Джеф Кингстън, директор Азиатски изследвания, Temple University в интервю за Стивън Енгъл от Bloomberg.

„Повечето хора очакваха повече от абеномиката. Но тя практически се удави. Не постигна нищо, което той постави като цел”, каза Кингстън в интервюто от Токио.

Чуйте още във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи