Вестагер поддържа натиска над Amazon

Маргрете Вестагер, комисар по конкуренцията

Поточна линия на Amazon.com Inc. в Кобленц, Германия. 15 юли 2019. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Поточна линия на Amazon.com Inc. в Кобленц, Германия. 15 юли 2019. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Големите технологични компании свикнаха с неприятните летни изненади и тази година ситуацията се повтаря. Amazon се оказа обект на разследване в ЕС. Комисарят по конкуренцията Вестагер подготвя мярката от месеци. Евентуално разследването може да донесе глоба на Amazon или нареждане да промени поведението си спрямо търговците на платформата си.

Комисарят за защита на конкуренцията Маргарете Вестагер настоява за регулации.

"Може би само така можем да овладеем тази индустриална революция, която кипи в момента", каза Вестагер.

Чуйте изказването.

Amazon успя да сключи сделка с Германия и Австрия да прекратят антитръстовите разследвания, след като стана ясно, че Европа ще го разследва за начина, по който използва данните на търговците, които продават на платформата.

Онлайн търговецът обеща да направи промени в Договора за бизнес услуги на Amazon от 16 август, за да реши въпросите, повдигнати от регулаторите в Германия и Австрия. Става дума дали търговците имат право да съдят Amazon и за процедурите по блокиране и затваряне на сметки.

Германия обяви, че правилата на Amazon за връщане на стоките и парите остават непроменени.

Amazon е гледана под лупа и у дома в САЩ, където се явява за втори пореден ден на 17 юли пред сенатската комисия по финанси заедно с Facebook и Google.

Последни новини
Още от Анализи