С какво спечели Мицотакис

Мицотакис очаква някаква отстъпка от ЕС

Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция и лидер на Нова демокрация. Атина, 8 юли 2019. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Кириякос Мицотакис, министър-председател на Гърция и лидер на Нова демокрация. Атина, 8 юли 2019. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Новият премиер на Гърция официално положи клетва в президентския дворец в Атина на 8 юли след като спечели абсолютна победа на изборите в неделя.

Според традицията в Гърция, където държава и църква не са разделени, Мицотакис се закле с ръка на Библията, съобщи АФП.

Инвеститорите очакват новият премиер на Гърция да докаже репутацията си на бизнес-ориентиран десен политик и да реши проблемите на държавните финанси, високата задлъжнялост и тежката бюрокрация, като в същото време се пребори за фискалните ограничения, които кредиторите поставиха пред Гърция.

Кириакос Мицотакис, лидер на Нова Демокрация, Атина. 7 юли 2019. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg.

51-годишният Мицотакис трябва да осигури инвестиции на Гърция и за създаде работни места в страната, съобщи Bloomberg. Целта на Мицотакис е да удвои ръста в Гърция до 4% през 2020.

Икономиката на Гърция се повиши с 1,9% през 2018 и тази година очаква около 2% ръст.

След победата на изборите на Нова демокрация основният индекс в Атина се повиши с близо 20%, а доходността по 10-годишните държавни облигации спадна до рекордно ниско ниво.

Използвайки момента, Гърция планира в края на месеца нова емисия облигации, за да осигури устойчив достъп до финансовите пазари, който изгуби през 2010.

Финансовите министри на еврозоната ще обсъдят Гърция в понеделник, в последната си среща преди лятната ваканция. Кредиторите искат да отправят ясно послание на Атина да се придържа към ангажимента си да постигне 3,5% първичен излишък за година до 2022.

Лошите кредити на Гърция са около 80 млрд евро.

Чуйте включването от Атина на Мариа Тадео от Bloomberg News във видеото и първия коментар на Мицотакис за Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Анализи