Краят на апогея на независимите централни банки

Фариборц Мошириян, финансов директор и професор в Университета в Нови Южен Уелс, Австралия

Мурат Четинкая, гуверньор на Централната банка на Турция. Истанбул, 31 юли 2018. Photographer: Arif Akdogan/Bloomberg Мурат Четинкая, гуверньор на Централната банка на Турция. Истанбул, 31 юли 2018. Photographer: Arif Akdogan/Bloomberg

Джоаким Фелс от Pacific Investment Management обяви в неделя, че „апогеят на независимостта на централните банки е зад гърба ни” след като турският президент Ердоган смени централния си банкер и след като президентът Тръмп отново атакува президента на Фед за високите лихви, съобщи Bloomberg.

„Дали ви харесва или не, свиквайте с новата нормалност на зависимите централни банки, постоянно ниските лихви и количествените облекчения”, каза глобалният икономически съветник на Pimco.

Ердоган уволни гуверньора на централната банка Мурат Четинкая в събота преди изтичането на мандата му през 2020г. и постът бе зает от заместникът му Мурат Уйсал.

„Ако уволнят гуверньора, следващият ще си каже – аз може да съм след него. Или пък си мисли – трябва ли да се подчинявам на президента? Това отново е много погрешен сигнал за пазара”, каза Фариборц Мошириян, финансов директор и професор в Университета в Нови Южен Уелс, Австралия.

„Вижте Бундесбанк, BoJ - защо Германия и Япония станаха така успешни с времето? Един от ключовите фактори беше независимостта на техните централни банки и контрола на инфлацията.

Ако нямате тези два фактора, инвеститорите в Турция и извън страната няма да искат да инвестират”, каза Мошириян в интервю за Пол Алън от Bloomberg.

САЩ също получава огромни ПЧИ. Американският долар е важна световна валута. И хората може да започнат да се питат за целостта на централната банка, на Фед. А следващият въпрос ще бъде към стойността на американския долар, каза Моришиян.

Чуйте интервюто във видеото.

В понеделник, 8 юли турските пазари отвориха със спад след ръстовете миналата седмица.

Би могло да е и по-зле на турските активи, ако инвеститорите не бяха така отчаяни за доходност, каза Пол МакНамара, базиран в Лондон инвестиционен директор в GAM Holding.

„Турските фундаменти са в сравнително добро състояние с изключение на запасите в чуждестранна валута”, каза Макнамара. „С доброто състояние на развиващите се пазари, мисля, че глобалният климат ги поддържа”.

Чуйте още едно мнение по темата за независимостта на централните банки от Роб Субараман, ръководител марко изследвания, Nomura.

 

Последни новини
Още от Анализи