Защо Мицотакис може да спечели Гърция

Гърците гласуват на парламентарни избори на 7 юли

Кириакос Мицотакис, лидер на Нова Демокрация на митинг в Атина. 6 юли 2019. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg Кириакос Мицотакис, лидер на Нова Демокрация на митинг в Атина. 6 юли 2019. Photographer: Yorgos Karahalis/Bloomberg

Бившият банкер и лидер на Нова Демокрация може да спечели изборите в Гърция след като в кампанията обеща намаляване на данъците и повече внимание на предприемачеството, съобщи Bloomberg.

Гърците ще гласуват на парламентарни избори в неделя, 7 юли, първите след излизането на страна от международната програма за финансова помощ.

Избирателите ще гласуват дали да дадат втори мандат на левия си премиер Алексис Ципрас и Сириза или да се върнат при десноцентристката Нова Демокрация и Кирякос Мицотакис.

"Изглежда, че пътят за намаляване на нивата на безработицата ще мине през насърчаване на предприемачеството и предприемачите, облекчаване на създаването и поддържането на бизнес. Той ги постави като средства за намаляване на безработицата", каза Филис Пападавид, старши икономист и изследовател, Overseas Development Institute.

Ципрас върна Гърция към растеж – 1,9% за миналата година и ЕК очаква следващите очаква ръст от 2,2%.

Сондажите дават преднина и дори абсолютно мнозинство на завършилия Харвард 51-годишен финансист Мицотакис, син на бившия премиер Константинос Мицотакис и брат на бившия министър на външните работи и кметица на Атина Лора Бакояни.

Чуйте още от Филис Пападавид.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Анализи