Libra vs Биткойн

Рандал Кроснър, професор по икономика, Booth School, University of Chicago

Логото на Facebook на екран по време на конференцията на разработчиците F8 в Сан Хосе, Калифорния. 30 април 2019. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg Логото на Facebook на екран по време на конференцията на разработчиците F8 в Сан Хосе, Калифорния. 30 април 2019. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Facebook представи плановете си миналата седмица за нова система за плащане, Libra, която описа като глобална валута, базирана на блокчейн, технологията, основа на биткойн. Либра ще бъде основата на реални активи и вече десетина корпоративни компании я подкрепят, включително MasterCard и Visa, както и PayPal и Coinbase. Партньорите участват с членски внос от 10 млн долара всеки, а целта на Facebook е да събере 100 корпоративни партньори и 1 млрд долара.

Либра се опитва да стане стабилен токен, каза проф. Рандал Кроснър от Университета в Чикаго.

„Фейсбук има над 2 млрд потребители и ако успеят да накарат хората да използват либра, тогава тя ще стане по-скоро средство за размяна. Все още не смятам, че цените ще бъдат посочвани в тази мерна единица, но ще е по-близо до парите от биткойн”, каза проф. Кроснър.

Чуйте още в интервюто на професора за приликите и разликите между либра и биткойн, ще се конкурира ли новият токен с вече познатите и каква е нуждата от регулации.

 

Последни новини
Още от Анализи