IEA: Ормуз е голяма заплаха за петрола

Фатих Бирол, изп. директор IEA

Фатих Бирол, изп. директор IEA в Хюстън, Тексас, 11 март 2019. Photographer: F. Carter Smith/Bloomberg Фатих Бирол, изп. директор IEA в Хюстън, Тексас, 11 март 2019. Photographer: F. Carter Smith/Bloomberg

Петролът се насочва към най-големия си месечен ръст от януари преди първия ден от срещата на Г20 в Осака и преди заседанието на ОПЕК+, съобщи Bloomberg.

IEA определи като главни рискове за пазара на петрол събитията в Ормузкия пролив заради заплахата за глобалната енергийна сигурност.

„По наши данни около 18 млн барела петрол ежедневно минават през този проток, което е около една трета от търгувания петрол. И второ, една трета от втечнения природен газ също мина през Ормуз”, каза Фатих Бирол, изп. директор IEA

„Затова бих предположил, че производителите също следят въпросите около сигурността там. Това е един от ключовите фактори на масата”, каза Бирол в интервюто си за Франсин Лакуа от Bloomberg.

„Несигурността преди срещата на Г20 и срещата следващата седмица на ОПЕК вероятно ще държи потиснат ръста засега”, каза Оле Слот Хансен, ръководител Стратегии в суровините в Saxo Bank в Копенхаген. „При провал през уикенда, пазарът може да се фокусира обратно към глобалния ръст и тревогите около търсенето”, каза Хансен.

През второто тримесечие цените са близо до нивата от април след 3 месеца, в които Тръмп засили санкциите над Иран и Венецуела и експлозиите на танкерите в Персийския залив.

Тръмп се среща с президента на Китай в събота в Осака. Планът Б на Тръмп за Китай е „да събере милиарди долари на месец и да прави по-малко бизнес с тях”, каза президентът Тръмп в интервю за Fox Business Network. Преди това той бе обявил, че може да увеличи митата за Китай за вноса на стоки за още 300 млрд долара.

В първия ден от работата на срещата на Г20 в Осака и преди отваряне на Уолстрийт /последен търговски за месеца и тримесечието/ петролът бе стабилен.

Чуйте интервюто на Фатих Бирол, изп. директор IEA.

 

Последни новини
Още от Анализи