Курода за готовността на BoJ за стимули

Харухико Курода, гуверньор на BoJ

Харухико Курода, гуверньор на BoJ по време на интервю за Bloomberg във Фукуока, Япония на 10 юни 2019. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg Харухико Курода, гуверньор на BoJ по време на интервю за Bloomberg във Фукуока, Япония на 10 юни 2019. Photographer: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Централната банка на Япония може да осигури още големи монетарни стимули при нужда, но трябва да внимава с потенциалните странични ефекти за финансовата система, каза гуверньорът Харухико Курода.

BoJ ще предприеме още мерки, ако ръстът към целта от 2% инфлация се забави, каза Курода в интервю за Катлийн Хейс от Bloomberg във Фукуока, Япония.

Курода каза, че BoJ няма нужда да се намесва в момента, защото икономиката е стабилна.

Коментарът на централния банкер на Япония бе направен по време на срещата на финансистите и банкерите от Г20 и след като председателят на Фед Джеръм Пауъл даде знак за намерение да действа, ако икономиката го изисква, а президентът на ЕЦБ Марио Драги обеща подкрепа за ръста и след като президентът на PBOC И Ганг каза за Bloomberg в отделно интервю, че има „огромни” възможности за мерки за насърчаване на търсенето.

„Също като Марио Драги, мисля, че можем да направим тези неща при нужда”, каза Курода.

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи