TNBT

Политиката на Фед е много волатилна

Морис Обстфелд, бивш гл. икономист на МВФ

Морис Обстфелд, бивш гл. икономист на МВФ по време на интервю за Bloomberg. Морис Обстфелд, бивш гл. икономист на МВФ по време на интервю за Bloomberg.

Американските фючърси и европейските акции се повишиха в четвъртък, 6 юни 2019, след като перспективата от по-облекчена монетарна политика продължи да подкрепя ръста, съобщи Bloomberg.

Въпреки че пазарът приема идеята за възможността, посочена от Пауъл лихвите да бъдат намалени, политиките увеличават несигурността, каза Морис Обстфелд, бивш гл. икономист на МВФ.

„Първо, последиците от тези мерки и заплахите и степента, до която увеличават несигурността и вредят на инвестициите не са съвсем ясни. Трудно е да се прогнозират.

Второ, политиките са силно волатилно. Силно политизирани са. Не се определят толкова от икономическите фундаменти, колкото от играта между страните.

Това увеличава несигурността и непредвидимостта, които може да навредят на икономическата активност”, каза Обстфелд в интервю за Bloomberg.

По въпроса за ефекта от действията на Фед, Обстфелд каза, че „мощният ефект” от мерките, които Фед приема „за останалата част от света, особено за развиващите се страни, които сега са 40% от глобалната икономика.. трябва да се отчита”.

„Потенциално това е много важен усилващ механизъм за последиците от действията на Фед. Не само върху останалата част от света, но и върху американската икономика. Защото останалата част от света се забави, щом Фед свие политиката, това ще върне отново към САЩ”.

Чуйте интервюто във видеото.

На 5 юни управляващият директор на МВФ Кристин Лагард каза, че търговските напрежения, които може да намалят глобалния ръст стават реалност и допринасят за глобалното забавяне на световната икономика.

„Тази крехкост, която идентифицирахме и предпазливостта във възстановяването всъщност се потвърждават”, каза Лагард в American Enterprise Institute във Вашингтон”.

„Сега вече виждаме синхронизирано понижение на ръста”.

В третото си понижение за 6 месеца МВФ намали прогнозата за глобалния ръст през април до най-ниското ниво от финансовата криза, посочвайки рискове като провала на търговските преговори. Въпреки това Лагард каза, че глобалната икономика ще расте с 3,3% през 2019.

Последни новини
Още от Анализи