Мексико иска да избегне митата

Джъстин Каригън, Bloomberg News

Банкноти по 500 мексиканско песо с образа на бившия президент Бенито Хуарес. Photographer: Cesar Rodriguez/Bloomberg Банкноти по 500 мексиканско песо с образа на бившия президент Бенито Хуарес. Photographer: Cesar Rodriguez/Bloomberg

САЩ и преговарящите от Мексико се очаква да подновят преговорите в четвъртък, 6 юни 2019, за да избегнат налагането на нови мита следващата седмица, както обеща Тръмп, съобщи Bloomberg.

Американският президент, който е на обиколка в Европа, във Великобритания, Ирландия и Франция, каза, че напредъкът, постигнат по време на 90-минутната среща в Белия дом „не е достатъчен”. На срещата присъстваха министърът на външните работи на Мексико Марсело Ебрард и висши американски представители.

Резултатът от нея повишава вероятността САЩ да продължи да налага мита на Мексико от понеделник. И не е ясно какъв напредък може да бъде постигнат преди Тръмп да се върне от едноседмичното си пътуване в Европа, съобщава Bloomberg.

„Ако няма споразумение, 5-процентните мита влизат в сила от понеделник и ще се увеличават на месечна база по график”, написа Тръмп в Туитър. „Колкото по-високи стават митата, толкова повече компании ще се върнат в САЩ”.

Мексиканското сепо се понижи с над 1% спрямо долара в резултат на заплахите от налагане на мита и по-песимистичните оценки на рейтинговите компании.

Mood’s в сряда намали перспективата за Мексико на негативна от стабилна и след това Fitch понижи суверенния рейтинг на ВВВ от ВВВ+.

Джъстин Каригън от Bloomberg News каза, че трябва да се следят дългите позиции спрямо песото.

Чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи