Отражението на мерките срещу Huawei за САЩ

Майкъл Улф, основател и гл. изп. директор на Activate

Рутер ATN 910B Series на Huawei Technology Co. в централата на компанията, Шънжън, Китай. 22 май 2019. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Рутер ATN 910B Series на Huawei Technology Co. в централата на компанията, Шънжън, Китай. 22 май 2019. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Японската телекомуникационна компания SoftBank избра Nokia за партньор за развитие на петото поколение безжични мрежи /5G/, вместо Huawei, съобщи Bloomberg.

Nokia става стратегически партньор за 5G, а Ericsson – доставчик на мрежово оборудване за SoftBank, съобщиха компаниите.

За 4G мрежите си японската компания работи с Huawei и ZTE.

Според Масахико Ишино от Tokai Tokyo Research Center същия избор се очаква да направят и Docomo и KDDI. „Така че SoftBank няма да изгуби предимство заради разходите”, каза Ишино.

Китай се готви да използва предимството си в редките метали, за да отговори в разширяващата се търговска война със САЩ. Китайските медии, включително партийният печатен орган съобщават за повече вероятност Пекин да намали износа на суровини, критични за отбраната, енергетиката, електрониката и автомобилостроенето. Китай е най-големия производител на редки метали и осигурява около 80% от вноса им в САЩ.

Майкъл Улф, основател и гл. изп. директор на Activate смята, че технологичната интеграция в света би довела до отражение на мерките срещу Huawei в САЩ върху американските компании.

"Huawei е интегриран с останалата част от света. С цялата технологична индустрия. Затова Жънфей казва, че не иска да има ответен удар срещу Apple", каза Улф в интервю за Емили Чен от Bloomberg.

В интервюто си за Bloomberg през май основателят на Huawei Жънфей каза, че не би подкрепил ответни мерки на Китай срещу американския технологичен гигант.

Чуйте още от интервюто на Улф за двата интернета в света, технологичното превъзходство на САЩ, важни ли са сигурността и следенето и интелектуалната собственост.

 

Последни новини
Още от Анализи