Основателят на Huawei за санкциите, САЩ и Apple

Рен Жънфей, основател на Huawei

Рен Жънфей, основател на Huawei по време на интервю за Bloomberg TV в централата на компанията в Шънжън, Китай. 24 май 2019. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg Рен Жънфей, основател на Huawei по време на интервю за Bloomberg TV в централата на компанията в Шънжън, Китай. 24 май 2019. Photographer: Qilai Shen/Bloomberg

Военният инженер, превърнал се в предприемач Рен Жънфей рядко говори с медиите, въпреки че е основал една от най-големите технологични компании в света, Huawei.

В интервюто си за Bloomberg Жънфей каза, че сигурен в оцеляването на компанията въпреки санкциите и изрази възхищението си от Apple. Жънфей отговори образно и категорично на въпросите за сигурността на доставките на компоненти и софтуер от американски компании и възможността да ги замени със собствени.

Чуйте във видеото.

Рен Жънфей, основател на Huawei: САЩ никога не е купувал  продукти от нас и въпреки че искат да купуват в бъдеще, може да не им продам. Няма нужда от преговори. Бих игнорирал Тръмп. След това с кого ще преговаря? Ако ми се обади, може да не му вдигна. Но той дори не ми има номера.

Списъкът с компании, които доставят компоненти и софтуер на Huawei, които сега спират доставките си расте. Qualcomm, Intel, ARM, Panasonic, Google. Колко време може Huawei да оцелее без тези доставки?

Рен Жънфей, основател на Huawei: Америка не е международна полиция. Не могат да управляват целия свят... Ако САЩ ни наложат още ограничения, ще намалим покупките от САЩ и ще ползваме повече от нашите чипове. Ако американските компании имат разрешение от Вашингтон да ни продават, че продължим да купуваме от тях.

Елате да ни питате пак след 2-3 години, за да видите дали още ни има.

Още по темата

Какви са щетите? Какви щети очаквате в потребителското подразделение на бизнеса? Смартфони и лаптопи, които зависят от американските чипове и софтуер.

Рен Жънфей, основател на Huawei: Може да пропуснем целта си на ръст, но все още растем. Успяваме да растем в най-трудната среда. Това просто показва колко сме велики.

Имате право да се хвалите, защото изпреварихте Apple като производител номер 2 на смартфони. Целта ви е да станете производител на смартфони номер едно в света. Сега ще се откажете ли от тази цел?

Рен Жънфей, основател на Huawei: Можем да станем по-големи или по-малки. Не сме публична компания. Не преследваме само ръст или печалба. За нас е достатъчно само да оцелеем.

Някои хора в Китай искат Пекин да отвърне срещу Apple. Нужно ли е това?

Рен Жънфей, основател на Huawei: Първо, това няма да стане. И второ, ако стане, аз пръв ще протестирам. Apple е водещата компания в света. Ако нямаше Apple, нямаше да има мобилен интернет.

Критиците на Huawei биха казали, че сте стигнали дотам, където сте чрез кражба на интелектуална собственост и подкрепа от правителството. Какво ще отговорите?

 

Рен Жънфей, основател на Huawei: САЩ не са развили тази технология. Откъде съм я откраднал тогава? Може би те крадат нашата технология. Сега водим пред САЩ. Ако се криехме, Тръмп нямаше да прави толкова усилия да ни атакува. Той ни атакува, защото сега сме по-напреднали от тях.

 

/Текстът на интервюто е съкратен спрямо съдържанието във видеото./

Последни новини
Още от Анализи