TNBT

Има ли Тръмп лост в преговорите

Мат Голд, професор по право, Fordham University

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде сигнал, че иска да използва натиска с блокираните китайски компании в преговорите с Пекин, но не разполага с лостове, за да го направи след като напусна Транс-тихоокеанското партньорство, казва професорът по право в университета Фордъм Мот Голд.

„В сравнително кратък срок всяка страна с излаз на Тихия океан без Китай, Русия и Северна Корея щяха да са в договора или в процес на присъединяване. И китайците нямаше да имат абсолютно никакъв избор, освен също да влязат”, каза Голд.

Според него това би поставило САЩ в позиция, „в която щеше да държи ключа за влизането на Китай”. След като САЩ би могъл да държи ключа към членството на Китай, Пекин „би се старал да изпълни всички задължения по договора със СТО към САЩ преди дори да заговори за влизане в ТРР със САЩ”.

„Този лост бе, който администрацията на Обама изработи за 8 г. с мъчителни преговори спрямо Китай, поне за следващия президент, бе изгубен. След като президентът Тръмп извади САЩ от ТРР в първия си работен ден, дори преди още да започне да разбира усложненията от действията си. Това ни донесе негативни последици”, каза Голд.

Чуйте интервюто на проф. Голд на Джон Алън от студиото на Bloomberg в Сидни още във видеото.

Китай обвини Вашингтон в провал на търговските преговори и настоя САЩ да се откаже от „погрешните практики”, преди разговорите да могат да се подновят, съобщи Bloomberg на 23 май. 19 г.

”Китайската позиция в преговорите е много ясно – ако САЩ иска да поднови преговорите, трябва да покаже искреност и да поправи погрешните си практики”, каза говорителят на правителството Гао Фенг в Пекин на 23 май.

„Само на базата на равнопоставеността и взаимното уважение преговорите могат да продължат”.

Изявлението показва, че Китай няма намерение да отстъпва.

Преговорите се прекратиха в началото на май.

САЩ обвинява Китай в нарушение на вече договорени позиции, а Китай обвинява САЩ в засилване на търговската война с обявяването на нови мита.

Гао не отговори на въпроса дали двете страни поддържат все още комуникацията и дали има планове американска делегация да ходи в Пекин.

Освен това Китай официално протестира срещу забраната, наложена на Huawei.

Китайският министър на външните работи Уонг И каза в Бишкек, Киргизстан на 23 май, че вратите на Китай са отворени, ако САЩ иска да преговаря рвнопоставено, но ще се бори докрай, ако САЩ избере „крайния натиск”.

Песимизмът на икономисти от някои от най-големите финансови институции расте и все повече не вярват, че двете страни могат да решат спора. Goldman, Nomura и JPMorgan са сред компаниите, които поправиха прогнозите си, след като Тръмп заплаши да наложи нови 25% мита за внос на стоки за 300 млрд долара.

Последни новини
Още от Анализи