TNBT

Крис Патън и доверието в Китай

Крис Патън, последен британски губернатор на Хонконг

Крис Патън, последен британски губернатор на Хонконг. Лондон, 29 юни 2017. Photographer: David Levenson/Bloomberg Крис Патън, последен британски губернатор на Хонконг. Лондон, 29 юни 2017. Photographer: David Levenson/Bloomberg

Последният британски губернатор на Хонконг Крис Патън каза, че предложението за закон за екстрадицията би нарушило принципа „една страна-две системи” и би омаловажило значението на острова като международен търговски център.

Проектозаконът би бил „най-лошото, което се е случило с Хонконг от 1997”, каза Патън. Великобритания предаде Хонконг на Китай през 1997.

Законодателите в Хонконг обсъждат предложението да се разрешат екстрадициите на континентален Китай. Планът предвижда също облекчение на екстрадициите и за Тайван и Макао. Това би позволило на граждани на Хонконг и чужденци да бъдат съдени на континента.

Критиците на плана твърдят, че той е в разрез с автономията на Хонконг, гарантирана от Пекин преди връщането от британците на територията.

През април десетки хиляди протестираха срещу проекта, който ще се гледа в Пекин на второ четене на 12 юни.

Чуйте още от Крис Патън в интервюто, в което коментира ситуацията около Huawei и трудностите пред британския премиер Тереза Мей.

 

Последни новини
Още от Анализи