Джером Пауъл за корпоративния дълг

Джером Пауъл, председател на Фед

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. 1 май 2019. Photographer: Anna Moneymaker/Bloomberg Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. 1 май 2019. Photographer: Anna Moneymaker/Bloomberg

Откъс от речта на Джером Пауъл, председател на Фед на 24-тата годишна среща за финансовите пазари във Флорида, организирана от Фед Атланта.

"Нека обобщя с няколко думи.

Първо, корпоративният дълг е близо до рекордни нива и последните емисии бяха съсредоточени в по-рисковите сегменти. В резултат на това някои компании може да се окажат под по-голям финансов натиск с влошаване на икономиката. Силно задлъжнял бизнес сектор може да задълбочи всеки икономически спад, докато компаниите са принудени да освобождават работници и да съкращават инвестиции. Инвеститори, финансови институции и регулатори трябва да се насочат към този риск днес, докато времената са добри.

Второ, днес корпоративният дълг не изглежда да представлява значителни рискове за финансовата стабилност. Съотношението дълг към БВП е нараснало устойчиво, в съответствие с предишните ръстове и нито е подкрепян, нито подкрепя балонизиране на активи. Нещо повече, банките и другите финансови институции имат значителни абсорбиращи загуби буфери. Ръстът в корпоративния дълг не зависи от краткосрочното финансиране, а общият риск на финансирането във финансовата система е умерен.

Трето, не можем да сме доволни от сегашното си ниво на познаване на тези пазари, най-вече уязвимостта на финансовите институции към потенциални загуби и възможния натиск върху пазарната ликвидност и цени в случай, че инвеститорите се изтеглят от инвестиционни структури, притежаващи „кредити към дружества с високо равнище на дълг“. Ангажирани сме към по-добро познаване на областите, където информацията е непълна. Този ангажимент включва сътрудничество с други национални и международни агенции, за да разберем кой участва в бизнес кредитирането и как поведението на тези участници потенциално би могло да усили кризисните ситуации".

Последни новини
Още от Анализи