Климатичните промени влязоха в стратегията на BP

Брус Дъгид, Hermes EOS

Проектът Salah Gas (ISG) Krechba на Sonatrach, British Petroleum (BP) и StatoilHydro. Сахара, Алжир. 14 декември 2008. Photographer: Adam Berry/Bloomberg News Проектът Salah Gas (ISG) Krechba на Sonatrach, British Petroleum (BP) и StatoilHydro. Сахара, Алжир. 14 декември 2008. Photographer: Adam Berry/Bloomberg News

Инвеститорите на British Petroleum гласуваха компанията да създаде стратегия на компанията, съвместима с Парижкия договор за климата, съобщи Bloomberg.

Решението е сигнал за компанията и за индустрията да намери по-силни зелени стратегии под натиска на активисти и инвеститори да намали емисиите и да участва повече в енергийния преход, съобщава Bloomberg.

Решението на Общото събрание на акционерите на BP получи подкрепата на почти всички и за него гласува и ръководството на компанията.

От 2020 компанията трябва да представя докладите си в духа на взетото решение, предложено от група акционери, наречени Climate Action 100+, управляващи активи за 33 трлн долара. Групата вече убеди най-голямата петролна компания в Европа, Royal Dutch Shell да приеме краткосрочни климатични цели и накара Glencore да намали производството на въглища.

"Постигането на толкова високо ниво на подкрепа за това решение на акционерите е знак за потенциала за конструктивно участие на компаниите" от петролната и газова индустрия, каза Брус Дъгид от Hermes EOS, част от Climate Action 100+ в интервю по телефона за Анна Едуардс и Мат Милър от Bloomerg.

"Има два много важни компоненти. Първият е да определи как всяка голяма нова капиталова инвестиция изпълнява целите на Парижкото споразумение и да покаже амбициите си, целите и метриките за самия енергиен преход. Това ще даде повече яснота на инвеститорите какви са стратегията и инвестиционните предложения", каза Дъгит.

Чуйте още във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи