Ръст на петрола след решението на ОПЕК

Еманюел Качикву, министър на петрола на Нигерия

Корабът на Dredging Environmental & Marine Engineering SA в Кромърти, Великобритания. 25 април 2019. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg Корабът на Dredging Environmental & Marine Engineering SA в Кромърти, Великобритания. 25 април 2019. Photographer: Matthew Lloyd/Bloomberg

Петролът поскъпна на 20 май след като Саудитска Арабия и други важни производители в ОПЕК дадоха знак за намеренията си да задържат ограниченията в производството до края на годината и обещаха да не допуснат недостиг, съобщи Bloomberg.

„Трябва да задържим курса в следващите седмици и месеци”, каза енергийният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих пред репортери на срещата в Джеда.

„Препоръките ми към колегите ще бъде да понижават леко запасите” като разширяват сегашните съкращения във второто полугодие”, каза Ал-Фалих. Той призна тревогите на потребителите от евентуални смущения в предлагането и обеща да осигури „нито една рафинерия, нито един потребител да не бъде оставен без суров петрол”.

Заседанието на Съвместният министерски комитет за мониторинг, който следи изпълнението на споразумението между ОПЕК и съюзниците им подкрепи удължаване на съкращенията и никой не отхвърли идеята, каза министърът на петрола на Нигерия Еманюел Качикву в интервю за Bloomberg.

Чуйте още от интервюто на Манъс Крани от Bloomberg във видеото.

Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак обяви в неделя, 19 май, че ще през този страната месец ще изпълни над 100% сделката с ОПЕК за съкращаване на производството.

Още по темата

 

Последни новини
Още от Анализи