ОАЕ няма да бъде въвлечен в иранската криза

Ануар Гаргаш, външен министър на ОАЕ

Дубай, ОАЕ. Photographer: Christopher Pike/Bloomberg Дубай, ОАЕ. Photographer: Christopher Pike/Bloomberg

Министърът на вътрешните работи на ОАЕ Ануар Гардаш обвини Иран в саботиране на корабите пред бреговете на емирствата и каза, че не е нормална държава заради балистичните тестове, но обяви, че няма да бъде въвлечен в кризата.

„Необходимо е ясно да се изправим срещу поведението на Иран, но в същото време да не бъдем въвличани в кризата”, каза Гардаш в интервю за Манъс Крани от Bloomberg.

„Трябва да сме спокойни в момента и да намалим напрежението. Всеки следва събитията и това не е първата криза, която виждаме в региона, който е много бурен”, каза Гардаш.

Министърът отказа да спекулира кой стои зад атаките с дронове по петролни инсталации на Саудитска Арабия и нападенията над 4 танкера, два от които саудитски в неделя.

„Разследването ще продължи няколко дни, за да разберем какво точно стана.. Няма да изпреварвам събитията”, каза Гардаш.

"Мисля, че нормална държава е тази, която основно харчи по-голямата част от приходите си за икономиката си. Когато уважаваш суверенитета на съседите си. Когато има ясно желание на ненамеса в регионални проблеми. Това е нормална държава. Ако погледнем икономиката на Иран - тя показва най-добре, че сегашната политика носи щети. Вижте къде е сега? Тя е в разруха", каза още Гардаш.

Чуйте откъса от интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Анализи