МАЕ не очаква шок в търсенето на петрол

Нийл Аткинсън, ръководител Петрол и пазари в IEA

Танкерите New Entry и Maran Triton в Ротердам, Холандия. 25 април 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Танкерите New Entry и Maran Triton в Ротердам, Холандия. 25 април 2017. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Петролът поскъпва за трета поредна търговска сесия на 16 май след данните за свиване на предлагането в САЩ и засилване на напрежението в Близкия изток, съобщи Bloomberg.

На пазара се появи „елемент на изненада” заради атаките срещу петролни инсталации край Риад и нападението срещу танкери в Персийския залив, каза Нийл Аткинсън от Международната енергийна агенция /IEA/.

„Пазарът възприе позицията, че атаките не са нанесли някакви устойчиви щети. Не са прекъснали операциите на индустрията по производство или износ, така че пазарът остава фокусиран върху фундаментите”, каза Аткинсън в интервю за Франсин Лакуа от Bloomberg.

Американската енергийна администрация обяви на 15 май 2019, че запасите на горива в страната са намалели с 1,12 млн. барела, около 4 пъти повече, отколкото очакваха анализаторите.

Цената на петрола се повиши на 14 май след атака с дронове в Саудитска Арабия.

Ден по-късно Държавният департамент разпореди изтегляне на несъществения персонал от посолството на САЩ в Багдад, посочвайки засилена заплаха от нападения от подкрепяни от Иран милиции в Ирак.

„Оставаме сравнително уверени, че ръстът на търсенето на петрол през 2019 ще остане сравнително силен”, каза Аткинсън след като Международната енергийна агенция понижи прогнозата си търсене на петрол през 2019.

Чуйте интервюто на Аткинсън във видеото.

По-слабото търсене на дизелово гориво в Европа "не е чак толкова лошо", каза Аткинсън.

"Това разбира се в някои отношения не е толкова лошо, защото в края на годината и в началото на 2020 влизат в сила правилата на Международната морска организация за корабното гориво. Тя ще има огромно влияние върху целия пазар, включително и в Европа".

Последни новини
Още от Анализи